Започва строителство на „най-голямата в света плаваща слънчева ферма“

Япония може да и да няма голяма територия, но това не й пречи да строи големи соларни ферми. Азиатската нация започна работа по изграждането на плаваща слънчева ферма, която ще генерира достатъчно електричество за 5000 домове. Многонационалната компания за електроника Kyocera стои зад проекта. Той обещава това да стане най-голямата плаваща PV ферма в света.

Kyocera-Yamakura-solar-power-plant-1580x658

За смелото и амбициозно начинание се разчу още преди година. Тогава бяха обявени само „планове за изграждане на най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в света“. Сега обаче започна и нейният строеж. Някои медии се затрудниха да напишат за „първата копка“ на проекта, тъй като той не е на земя. Фермата всъщност ще плува върху повърхността на язовир в префектурата Чиба, югоизточно от Токио. Kyocera казва, че водният басейн е избран, защото Япония просто не разполага с достатъчно земя за слънчева ферма от комунален мащаб. Електроцентралата при язовира Ямакура ще бъде изградена от 50 000 слънчеви панела с общ капацитет 13,7MW.

Соларната инсталация на язовира Ямакура няма да е първата в Япония плаваща слънчева ферма, но обещава да бъде най-голямата в страната и най-вероятно най-голямата в света. Плаващото й състояние е това, което е отличително от традиционните PV проекти. Иначе при своето завършване тя изобщо няма да може да се класира в топ 100 на най-големите по площ соларни паркове, изтъква изданието „The Guardian“.

Очаква се строителството да бъде завършено до началото на 2018.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*