Океанската риба по целия свят е отровена от химикали

Чували сме, че има доста вредна химия в месото на рибата-тон, която обичаме да хапваме. Нещата обаче били много по-зле от това. Отровни химикали са открити в рибата по всички краища на света, показа ново проучване, давайки ясна индикация, че съсипването на околната среда не познава географски граници.

salmon-518032_960_720

Изследователи от Института по океанография „Скрипс“ при Университета на Калифорния в Сан Диего публикуваха доклад в списание „Peer“, представяйки проучване на т. нар. устойчиви органични замърсители (УОЗ) в проби от морска храна, взети от всички световни океани. Замърсителите произтичат от селскостопански и промишлени приложения. Сред тях има ДДТ, живак, вещества за потискане на горенето, охладителни агенти и други химикали. Токсичните вещества се озовават в световните океани и след това проникват в месото на рибите на различна нива.

Е, има и добра новина във всичко това. Каква е тя? Оказва се, че концентрациите на УОЗ стабилно намаляват в последните 30 години. „Това означава, че рибите, които консумирате днес, може би имат с около 50% по-малка концентрация на дадени УОЗ в сравнение със същия вид риба, консумирана от вашите родители на вашата възраст“, казва водещият автор на изследването Линдзи Бонито.

Това не е голямо успокоение, защото в първите години на изследвания период най-притеснителният замърсител в рибата беше живакът. Днес обаче в месото й има различни количества от много други вредни химикали.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*