Отвори врати първият в света 100% соларен петзвезден курорт

Първият в света 5-звезден хотелски комплекс, който е изцяло захранван от слънчева енергия, доказва, че няма нужда луксът да се жертва в името на устойчивото развитие. Finolhu Villas, изумително красив воден курорт на атола „Каафу“ на Малдивите, е проектиран от Юджи Ямазаки да има възможно най-малко влияние върху девствената околна среда, която го заобикаля. Курортът, разположен на 13-акровия остров, е не само уникално бягство от ежедневието, но и пример за това как може да се постигне енергийна независимост, дори в предизвикателна среда за развитие.

finolhu-villas-solar-powered-resort-club-med-2-1020x610

„Този проект беше сбъдването на една мечта на архитекта“, каза Ямазаки. „Шансът да си представиш курорт в тази прекрасна обстановка и да експериментираш, за да отговориш на предизвикателството на енергийната независимост, е възможност, която се предоставя веднъж в живота.“

finolhu-villas-solar-powered-resort-club-med-1020x610

Слънчевите панели от проекта, които се разглеждат като елемент на дизайна, генерират около мегават енергия на ден – повече, отколкото е необходимо, за да захрани целия курорт. Излишната енергия се съхранява за дъждовно или облачно време. Островът има и резервоар за обезсоляване, който осигурява водоснабдяване, гарантиращо самодостатъчност. Наред с това са предвидени ефективна система за управление на отпадъците и озеленяване, което свежда до минимум ерозията. Ямазаки е включил устойчивите характеристики на имота в проект, който извежда на преден план не друго, а лукса.

Централната алея е заобиколена от 52 вили, които се „разклоняват“ в посока към водата подобно на прешлени на гръбначен стълб. Вилите са оборудвани с 4-метрови издигащи се тавани, които се извиват нагоре като надигащи се вълни, а покривите са покрити с керемиди, отразявайки местните строителни традиции. Тристайните вили си имат всяка свой частен плаж и частен басейн, а изложенията им предвиждат или пряк изглед към изгрева, или пряк изглед към залеза – всеки ден. За тези гости, които „си почиват от лукса в уединение“, има централен ресторант, бар и басейн, както и спа център и фитнес зала.

 

Yuji-Yamazaki-Club-Med-solar-resort-10-1020x610 Yuji-Yamazaki-Club-Med-solar-resort-3-1020x610 Yuji-Yamazaki-Club-Med-solar-resort-9-1020x610 Yuji-Yamazaki-Club-Med-solar-resort-8-1020x610 Yuji-Yamazaki-Club-Med-solar-resort-7-1020x610 Yuji-Yamazaki-Club-Med-solar-resort-5-1020x610 Yuji-Yamazaki-Club-Med-solar-resort-4-1020x610 Yuji-Yamazaki-Club-Med-solar-resort-6-1020x610 Yuji-Yamazaki-Club-Med-solar-resort-1-1020x610 Yuji-Yamazaki-Club-Med-solar-resort-2-1020x610

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*