Учените правят екологично чисти батерии от … листа

Когато погледнем нагоре към едно дърво, пълно с буйна зелена шума, ние всъщност виждаме стотици миниатюрни батерии. Тези малки израстъци пестят енергия за дървото, която то да използва по-късно. Ала сега учени от природните науки са се заели да впрегнат да уловят този процес, създавайки „листни батерии“ като екологично чиста алтернатива на литиевите батерии, използвани масово в днешния ден.

autumn-507544_960_720

Изследователите от Университета на Мериленд били любопитни в търсене на нещо, което да послужи за „отрицателната клема“ на разработваните от тях батерии, или анод. Оказало се, че не е нужно да търсят по-далеч от околностите на кампуса, в който работят. „Листата са толкова изобилни. Всичко, което трябваше да направим, е да вземем едно от тях, тук, в нашия кампус,“ каза Хонгбиан Ли от Пекинския Национален център за Нанонауки и Технологии, преподавател и автор на изследването.

„Естествената форма на листото отговаря на нуждите на акумулатора“, пише Фей Шен, друг автор в изследването. Това касае качествата на повърхността на листото и вътрешни структури в него, които, според учените, могат да поберат натриевите електролити, използвани в батериите.

В своя експеримент учените нагрели дъбов лист до 1000 градуса по Целзий, за да разрушат съществуващите въглеродни структури, и след това въвели електролитите, така че естествените физически пори на листото да могат да ги усвоят.

Екипът казва, че ще продължи да експериментира и с други листа с различна форма и големина, за да намерите най-подходящата структура за съхранение на енергия. За тази цел работят също и други естествени материали като например торфен мъх, бананови обелки, кори от пъпеш.

Може би един ден всички ние ще можем да зареждаме своите смартфони с евтини и щадящи околната среда листни батерии?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*