Историческо споразумение ще брани канадските джунгли от сеч

Британска Колумбия постигна историческо споразумение за защита на масивна територия с джунгла по своята крайбрежна линия, след като се стигна до договор, който съчетава интересите на Първи нации, дърводобивната промишленост и природозащитниците. Споразумението бе подписано след десетилетие на често напрегнати преговори.

По силата на споразумението, около 85 процента от горите в рамките на „Голямата меча джунгла“ ще бъдат защитени. Останалите налични 15% ще са достъпни за рязане съгласно „най-строгите стандарти“ в Северна Америка, потвърдиха екологичните групи, участващи в преговорите.

Ursus_americanus_kermodei,_Great_Bear_Rainforest_1
Това не е полярна мечка – това е мечка-дух или още Великата мечка, госпорад на канадската джунгла. Снимка: Jon Rawlinson, CC 2.0

 

Голямата меча джунгла е една от най-големите умерени гори в света и местообитание на Мечката-дух, рядък подвид на черната мечка с бяла кожа и нокти. Също така масивът е дом на 26 аборигенски групи, известни като „Първи нации“. Голямата меча джунгла е „перлата в короната“ на най-великолепните пейзажи в Британска Колумбия, коментира премиерът Кристи Кларк. Тя добави, че „забележителното споразумение“ ще защити по-старатаи по-младата дървесина в гората, като в същото време осигурява икономически възможности за местните общности.

Джунглата включва гори, водни пътища и планини, обхвайки 32 000 кв. км. площ по канадското крайбрежие. Повече от половината от територията е обхваната от гори, включително доста стари горски масиви, съхраняващи високи нива на уловен въглерод.

През 1990-те години, ужасени от разрушителните горскостопански практики из своите традиционни земи, т. нар. Първи нации влязоха в партньорство с еколозите, за да се защитят от дърводобивните фирми, блокирайки пътища като част от протестите. От началото на 2000 г. екологичните групи и браншовите играчи водеха преговори по този проблем.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*