Зашеметяваща DnB сграда прилича на стълба към рая със зелен покрив

Норвежкият квартал „Баркод“ е място за екзотична архитектура, която леко хваща окото. Като част от план за реконструкция на старото индустриално промишлено в Осло, студио Dark е създало DnB West-Building – една сграда от гранит и стъкло, терасирана и завършена с достъпни зелени покриви. Последователността от тераси създава облика на гигантска стълба нагоре. Тя е предназначена да позволи на слънчевата светлина да огрява пълноценно съседната жилищна сграда.

DnB-West-Building-by-Dark-9-1580x658

West Building, което ще рече „Сграда-Запад“, е построена като част от фирмена централа, състояща се от три кули, проектирана от DnB в рамките на конкурс, в който Dark участва в сътрудничество с MVRDV и A-Lab. Всяка фирма е отговорна за различна част от триото сгради. 15-етажната офис сграда на Dark побира 600 работници и е свързана с другите две сгради чрез подземен вестибюл. В него има заседателни зали, столова, както и други комунални пространства. Над земята „Сграда-Запад“ разполага с магазини на нивото на улицата, заведения за бързо хранене, както и търговски площи. Офисите са подредени над търговските обекти, а най-отгоре има ресторант-мезонет, достъпен чрез наклонен асансьор, отворен за обществеността.

Всяка част от сградата е покрита с голяма покривна тераса, като при това всеки „щранг“ разполага с обща зала – остъклена и с двойна височина. Ландшафтните тераси помагат за събирането на дъждовна вода и имат дървени пейки, които глдат на юг към Фиорда Осло.

DnB-West-Building-by-Dark-2-1020x610 DnB-West-Building-by-Dark-3-1020x610 DnB-West-Building-by-Dark-10-1020x610 DnB-West-Building-by-Dark-3-889x593
Снимки: Dark

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*