Франция ще павира 1000 километра пътища със слънчеви панели

Френското правителство обяви плановете си да инсталира слънчеви фотоволтаични панели върху 1000 км пътища през следващите пет години. Целта е да се предоставя възобновяема енергия за 5 милиона души или около 8% от френското население. Соларните пътища ще използват панели Wattway – фотоволтаична технология, представena през октомври миналата година от голямата френска фирма Colas. Според Сеголен Роял, министър на екологията и енергетиката на Франция, проектът „Позитивна енергия“ ще се финансира чрез повишаване на данъците за изкопаемите горива – решение, която Роя определя като „естествено“ предвид ниските цени на петрола.

France-solarized-Wattway-roads-4-1020x610

Франция не е първата страна, която ще павира път със слънчеви панели. Нидерландия инсталира първата в света велосипедна алея със слънчеви панели през 2014 г. Френските планове за 1000 км соларизирани пътища обаче са най-амбициозните. Според френската агенция по околна среда и управление на енергията, четири метра соларизирано пътно платно е достатъчно да покрива енергийните нужди на едно домакинство, без отоплението, а един километър може да генерира достатъчно електричество за 5000 жители.

France-solarized-Wattway-roads-2-1020x382

Соларизираните пътища ще бъдат покрити с Wattway панели – технология, на която бяха нужни пет години за разработване. Подобни панели могат да бъдат монтирани директно върху съществуващата настилка. Панелите събират слънчева енергия с помощта на тънък филм от поликристален силиций. Дебелите 7 мм ленти са достатъчно заякчени, за да издържат на всички видове трафик, включително теглото на голям камион с 6 гуми, и осигуряват достатъчно сцепление, за да се предотврати плъзгане.

France-solarized-Wattway-roads-8-1020x610

Според изпълнителния директор на Colas Ерв Льо Бук, панелите Wattway са успешно тествани чрез „цикъл от [преминаване на] един милион превозни средства, или 20 години на нормално движение по пътищата, и повърхността не се изменя“. Панелите също така са издържали теста за почистване със снегорин, макар компанията препоръчва работа на машините с „малко повече внимание“, отколкото при конвенционална настилка.

местата, където ще се инсталират панелите, още не са определени. Данъкът за изкопаеми горива очаква да донесе 200-300 милиона евро финансиране на проекта.

Снимки: Colas

4 коментара

  1. Само проблемът е какво правим нощем и при облачно време?

  2. Всичко е възможно, човек трябва да се интересува от иновациите.Който не разбира за какво става въпрос да пита!Аз съм насреща! „val_milan@abv.bg“

  3. ..не е ли възможно такива панели за покритието на стените на домовете ни? Няма нужда от такава якост, надявам се ТИР да не ми ходи по стените… 🙂

  4. вероятно тая технология,ако успее да се докаже като фенансово ефективна наистина ще положи началото на края на нефтената ера.
    а може бикраят вече е започнал?!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*