LED осветява този брилянтен подлез за пешеходци и велосипедисти в Амстердам

Повечето пешеходни подлези са неприятни – мрачни, неприветливи, нерядно опасни през нощта. Но защо да е така? Зашеметяващ пример за потенциала на подлезите наскоро бе завършен от холандското архитектурно студио Benthem Crouwel’s. Той се нарича Cuyperspassage – това е пешеоденм и велосипеден тунел, който минава под Централна гара Амстердам. Частично покрит с красиви ръчно рисувани плочки, добре осветен и със заоблени ъгли, подлезът е елегантно проектиран да изглежда като произведение на изкуството.

Cuyperspassage-by-Benthem-Crouwel-5-1020x610

Разработен като част от общия план за развитие на Централна гара Амстердам, Cuyperspassage е дълъг 110 метра тунел, отворен 24 часа в денонощието. Той свързва Амстердам с реката IJ. Дизайнът подчертава безопасността и комфорта чрез разделяне на трафика на две – пешеходците са от лявата страна, а велосипедистите в дясната. Врки светодиодни лампи озаряват пространството.

Cuyperspassage-by-Benthem-Crouwel-6-lead-1020x399

Ясното разделение между пешеходцната и велосипедната зона на подлеза е видима и чрез ярък визуален контраст: страната на пешеходците е повдигната и украсена с гладки, ръчно изработени плочки в светла цветова палитра; велосипедната половина е на едно ниво с улицата, по-тъмна на външен вид, покрита с шумоизолиращ асфалт, оградена със стоманени решетки.

Cuyperspassage-by-Benthem-Crouwel-3-1020x610 Cuyperspassage-by-Benthem-Crouwel-8-1020x610 Cuyperspassage-by-Benthem-Crouwel-1020x610

Снимки: Ян Линдерс за Benthem Crouwel Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*