Google иска да излъчва 5G интернет от соларни дронове

Затвърждавайки позицията си на лидер в интернет технологиите, Google се е захванала с нова идея – да излъчва 5G интернет от безпилотни летателни апарати, захранвани от слънчева енергия.

Проектът Sunbender, разработена от същите хора, които стоят зад проекта Loon, обещава да гарантира най-високите интернет скорости от космоса, използвайки милиметрови вълнови сигнали, подобни на тези в скенерите за сигурност на летищата. Според последните съобщения, проектът вече е започнал тестове при космическия терминал на Virgin Galactic на космодрум Америка в Ню Мексико. Доскоро проектът Sunbender беше строго секретен, но сега вече Google не крие нищо от него.

Google-Titan-Solara-50-1020x610

Соларните дронове ще използват милиметрови вълни за предаване на данните, отчасти защото се смята, че това ще е до 40 пъти по-бързо от LTE технологията (4G). Въпреки това милиметровата вълнова технология има някои недостатъци, които техничарите-умници в Google ще трябва да надхитрят. Милиметровите вълни отслабват осезаемо след съвсем кратко разстояние, така че излъчването на сигнали от космоса до Земята ще бъде голямо предизвикателство.

Част от експеримента в проект Sunbender очевидно ще се съсредоточи върху преодоляването на ограниченията на милиметровия диапазон от честотния спектър за пренос на данни, но от друга страна избягването на LTE технологията ще бъде от голяма полза, защото така се нахълтва в нов спектър с малък трафик. Проф. Жак Рудел от Университета на Вашингтон коментира пред The Guardian, че „огромното предимство на милиметровите вълни е достъпът до нов спектър, защото съществуващият честотен спектър за обслужване на телефонните комуникации е претоварен“.

Google в момента има разрешение от Федералната комисия по комуникациите да продължи тестването на дронове до юли тази година. Компанията ще прави това със соларен безпилотен самолет, наречен Solara 50, произведен от Titan Aerospace, която Google през 2014 година.

Снимки: Google Titan

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*