Учени: темпът на промените в околната среда е напълно безпрецедентен

Изследователи от Института Кабо при Университета в Бристол наскоро публикуваха доклад, който показва, че Земята преживява екологични промени с такава скорост, каквато не е наблюдавана никога досега в развитието на планетата. Екипът е документирал количеството въглероден диоксид в атмосферата, освободен по време на глобално екологично събитие преди 120 милиона години, при което вулканичната активност е довела до рязко повишаване на CO2 в атмосферата. Това е довело до масово изчезване на редица биологични видове на планетата. При сравняването на данните с съвременния темп на увеличаване на емисиите на парникови газове, изследователите са установили, че днешният темп на промяна е далеч по-бързо от този преди 120 млн. Години. Това е твърде тревожна новина.

global-warming

Екипът от учени е решил да се обърне към миналото, за да помогне за по-доброто разбиране на промените в климата днес. „Данните за по-ранните тенденции в изменението на климата трябва да бъдат добре характеризирани, ако искаме да разберем как то се отразява или ще се отрази занапред на екосистемите“, казва водещият автор д-р Дейвид Нааф. Екипът е избрал конкретно събитие с условия, сходни на тези днес. „Промяната, обаче, изглежда е била много по-бавна от тази, която се случва в наше време. Тя се е случвала в продължение на стотици хиляди години, а не на векове, както се случва в астоящето време, когато човешката дейност увеличава атмосферните нива на въглероден диоксид“, казва Нааф.

Нови данни, събрани от екипа показват, че въглеродният диоксид в атмосферата по време на събитието преди 120 млн. години е останал с повишени нива в продължение на 1,5-2 милиона години след стабилизирането на вулканичната дейност.

Един забележителен момент, който научният екип подчертава, е трудността при използване на минали събития, за да се правят изводи за бъдещото изменение на климата. „Тестването на рисковете, свързани с темпа на съвременната промяна на околната среда, е проблематично поради липсата на подобни бързи промени в геоложкото минало“, казва професор Рич Панкост, директор на Института Кабо. „Следователно тези рискове…. остават останат свързани с дълбока несигурност. Намаляването на емисиите на CO2, за което наскоро се постигна споразумение в Париж, ще бъде необходимо за избягвне на тези рискове“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*