3D печатът отделя във въздуха канцерогенни вещества

Технологията за триизмерен печат (3D) по метода на нанасяне на слоеве (FDM) предизвиква замърсяване на въздуха от разтопената пластмаса, съобщава TechNews.BG. Учени от САЩ и Франция са измерили отделяните частици и предупреждават, че те крият риск за здравето на хората.

ball-597523_960_720

Изследвани са пет модела 3D принтери с използване на девет различни консумативи. Основният извод е, че 3D печатът в обикновените офиси или в домашни условия представлява опасност за здравето.

За да избегне замърсяването на въздуха с опасни частици, печатът трябва да става при добра вентилация или да се използват затворени модели принтери със собствена система за вентилация. Това се отнася с особено голяма сила за печата с пластмаса ABS и подобни материали.

В разтопено състояние тези пластмаси изпускат стирол – токсично вещество с дразнещ, мутагенен и канцерогенен ефект. Концентрацията на стирол в процеса на печат може да превиши безопасния праг, предупреждават учените.

Най-безопасна се явява пластмасата PLA, тъй като в разтопено състояние тя отделя частици лактид, който се счита за безвреден. Моделът на принтера практически няма значение, тъй като от него не зависи обема на отделяните замърсители.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*