В евро-парламента се противопоставят на три разрешения за ГМ соя

Комисията на ЕС не трябва да разрешава използването на ГМ соя, устойчива на глифозат, в храни и фуражи, обяви Европарламентът в сряда. Членове на ЕП отбелязват, че глифозатът – популярен хербицид – който бе класифициран от СЗО като „вероятно канцерогенен“ за човека. Въпросните ГМО култури, устойчиви на глифозат, са разрешени в ЕС без подкрепата на страните-членки.

soy-964324_960_720

Трите генетично модифицирани вида соя, които са оторизирани от от Европейската комисия за използване в храни и фуражи, са FG72, MON 87708 х MON 89788 и MON 87705 х MON 89788. Евродепутати одобриха три отделни възражения по този въпрос, всички внесени от депутатите Барт Стаес, Сипра Пиеткайнен, Гийом Балас, Лин Бойлан и Елеонора Еви.

Поводът за безпокойството

Членовете на ЕП подчертават, че хербицидът глифозат, на който трите вида ГМ са толерантни, е класифициран като „вероятно канцерогенен“ за хората на 20 март 2015 г. От Световната здравна организация чрез нейната агенция за ракови изследвания.

Опорочен процес

Депутатите изтъкват, че самата Европейска комисия неотдавна изрази съжаление, че откакто настоящият процес на ГМ одобрения влезе в сила, всяко решение разрешение за ГМО бива взимано без подкрепата на квалифицирано мнозинство от държави-членки. В действителност излиза, че това е изключение от нормалното.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*