Мароко даде ход на една от най-големите слънчеви електроцентрали в света

Кралят на Мароко официално даде старт на това, което може да се нарече най-голямата слънчева електроцентрала в света – в сахарска пустинята близо до Уарзазат. Когато тя бъде завършена през 2018 г., комплексът за концентрирана слънчева енергия „Ноор“ ще бъде с размера на столицата на страната. Той ще е с мощност 580 мегавата – достатъчно за енергийните потребности на около 1,1 милиона души.

morocco-solar-plant01-1580x658

„Ноор“ 1, първата част от електроцентралата, ще е с капацитет около 160 MW и ще бъде в състояние да осигурява слънчева енергия за около 650 000 жители от сутринта до около три часа след залез слънце. Очаква се проектът да помогне на Мароко да намали въглеродните си емисии с няколко стотици хиляди тона годишно. „Ноор“ 1 първоначално трябваше да бъде открита през декември 2015 г., но в процеса на подготовка се наложиха някои закъснения.

Масивната инсталация е част от плана на страната за постигане на дял от 42 процента на енергията от възобновяеми източници в общия енергиен микс до 2020 г. Паралелно с големия соларен проект се развиват и няколко вятърноенергийни и водноелектрически разработки.

„Ноор“ ще струва около 9 милиарда долара, от които $435 милиона идват от Световната банка и Африканската банка за развитие в сътрудничество с инвестиционни фондове в областта на климата. Правителството на страната силно вярва, че това ще доведе до значителни спесявания.

CIF изчислява, че за всеки 5GW слънчева енергия, в които страната инвестира, разходите за производство на електрическа енергия спадат с 14 процента.

Снимки: Информационен център на ООН

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*