Започна изграждането на най-голямата офшорна вятърна ферма

Една датска ветроенергийна компания неотдавна обяви плановете си за изграждане на най-голямата в света офшорна вятърна ферма в близост до брега на Йоркшир, Великобритания. Проектът „Хорнсий“ ще се разгърне върху повече от 400 квадратни километра на около 120 км от брега. Очаква се фермата да заработи пълноценно докъм 2020 г. Компанията зад този амбициозен проект е датската енергийна фирма DONG Energy.

wind-789832_960_720

Очаква се проектът „Хорнсий“ да е в състояние да генерира около 1,2GW енергия, след като бъде присъединен към електроразпределителната мрежа. Така това ще се окаже първият вятърен парк в света, който надминава „летвата“ от 1GW. Разработката ще се състои от 7-мегаватови вятърни турбини, които стоят на 190 метра височина. Изчисленията показват, че съоръжението ще бъде в състояние да захранва над 1 милион домове във Великобритания.

Държавният секретар по енергетиката и климатичните промени във Великобритания похвали плана, заявявайки, че страната „…е световен лидер в офшорната вятърна енергия и … инвестицията показва, че ние сме отворени за бизнеса“.

Говори се, че проектът „Хорнсий“ ще предизвика доста вълнение в икономиката на Обединеното кралство. Около 2000 работни места ще се разкрият по време на изграждането на съоръжението. 300 позиции ще бъдат отворени във връзка с поддръжката на фермата, когато започне работа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*