Покрита с дървета сграда ще става „зелена панделка“ в Париж

Сграден комплекс със смесено предназначение, покрит със зелен покрив, ще разкраси парижкия район T10 в новия квартал Райв Гож. Архитектите от Амстердам „SeARCH” са спечелили конкурс за терена съвместно с Atelier Phil?as и LA Architectures. Техният проект е съвременна структура, обхващаща три съседни блока, покриващи различни нужди – от общински/социални жилища до търговски зони. Трите взаимосвързани високи сгради са визуално обединени от „зелена панделка“.

T10-ZAC-Rive-Gauche-by-SeARCH-7-1020x610

Проектът, спечелил конкурса, предвижда три сгради, всяка от които е от различна архитектурна фирма. Разположен в непосредствена близост до един от най-старите райони на града, парцелът T10 свързва южния край на 13-ти район с бреговете на Сена. Проектът е последвал задачата да предложи съживяване на територията, предлагайки зона, удобна за пешеходци и велосипедисти, която следва ангажимента на Париж да стане по-устойчив и зелен град.

T10-ZAC-Rive-Gauche-by-SeARCH-6-1020x610

Триото сгради обхваща 55 семейни апартамента, 180 студентски жилища, 75 апартамента за домакинства със средни доходи, офис на националната железопътна компания SNCF, търговски площи и подземен паркинг.

T10-ZAC-Rive-Gauche-by-SeARCH-5-1580x658

„Зелената панделка“ ще свързва двете покривни градини на сградата на пето и седмо ниво. Това ще позволява също така сградата да се озарява от много естествена светлина и да се радва на естествена вентилация, осигурявайки вълнуваща гледка и сближавайки обитателите с природата.

T10-ZAC-Rive-Gauche-by-SeARCH-4-1020x610

Снимки: SeARCH

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*