Соларен електробус в Уганда изминава 80 км. на батерии

Какво по-добро място за впрягане на силата на слънцето от зоната около екватора? След успешен тест драйв източноафриканската страна Уганда ще пусне своя първи автобус, изцяло захранван със слънчева енергия, по-късно този месец. Наречен е Kayoola. Това е първата мощна стъпка в посока по-чист транспорт в страната.

Kayoola-Bus-Uganda-Solar-Power-Kiira-Motors-1580x658

Разработен от Kiira Motors Corporation, моделът Kayoola се захранва от две батерии, които съхраняват слънчевата енергия, получена от фотоволтаични панели, монтирани на покрива. Пробегът на електробуса е 80 км. Това означава, че той ще бъде използван във вътрешно-градския транспорт, а не за по-дълги пътувания. 35-местният автобус ще започне да обслужва градските пътници от 16 февруари.

Пол-Изак Мусазизи, главен изпълнителен Kiira Motors, коментира пред BBC, че е впечатлен от силно положителната реакция на обществото към иновативното превозно средство. Корпорацията се надява да разкрие много нови работни места, докато моделът „Kayoola“ напредва в посока масово производство. Засега компанията все още разчита на внос на части за производството на автобуса, но целта й е да бъде в състояние да произвежда всички части самостоятелно на местно ниво и да стане напълно независим производител към 2039 г.

Снимки: Kiira Motors

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*