Реновирана английска къща от 60-те намалява въглеродния си отпечатък с 80%

Лондонската архитектурна фирма Coppin Dockray наскоро приключи обновяването на една стара къща, при което домът стана осезаемо по-“зелен“ и намали въглеродния си отпечатък с около 80 на сто. Разположен на стръмен горист склон в историческия район Уилтшир, селският дом на име „Ансти Плъм“ се състои от къща, строена през 1960-те, и малка странична пристройка, която е била доста порутена преди началото на проекта. Coppin Dockray са възстановили оригиналната структура, възвръщайки някогашния й облик, добавяйки нови прозорци, дебела изолация и редица екстри, осигуряващи топлинна ефективност и комфорт.

Antsy-Plum-by-Coppin-Dockray-5-1020x610

Покрита с характерен скатен покрив, който имитира стръмния местен терен, къщата е била проектирана от Дейвид Лет през 1964 г. за бившия партньор в Arup инженер Роджър Ригби. Имотът включва и студио, което е било пристроено по-късно, проектирано от архитектите-бруталисти Петер и Алисън Смитсън.

И двете структури били доста порутени в момента, в който съоснователят на Coppin Dockray Сандра Копин и мъжът й купили този имот – преди шест години. Архитектите се постарали да запазят архитектурната цялост на сградите, поради което проектът за обновяването наложил интензивен и щателен ремонт. Направени били и някои допълнения, необходими за комфортния живот в дома през лятото и зимата.

„Тези сгради са били построени, когато енергията е била евтина и въздействието на потреблението на изкопаеми горива не е осъзнавано много добре“, казват Coppin Dockray. За да подобрят енергийната ефективност на къщата, те добавили подово отопление, двоен стъклопакет, допълнителна топлоизолация. Многобройните прозорци позволяват на естествената светлина да е изобилна и да сведе до минимум необходимостта от изкуствено осветление. Интериорът е оформен с естествени материали, включително камък, белосани тухли, както и повърхности от дърво.

Спалните са разположени на по-горното ниво, докато на първия етаж има кухненски бокс, трапезария и дневна зона с изглед към градините.

Проектът спечели наградата за „Най-добър ремонт“ от конкурса Telegraph Homebuilding & Renovating Awards 2015.

Antsy-Plum-by-Coppin-Dockray-4-1020x610 Antsy-Plum-by-Coppin-Dockray-9-1020x610 Antsy-Plum-by-Coppin-Dockray-7-1020x610 Antsy-Plum-by-Coppin-Dockray-10-1020x610 Antsy-Plum-by-Coppin-Dockray-6-1020x610 Antsy-Plum-by-Coppin-Dockray-8-1020x610 Antsy-Plum-by-Coppin-Dockray-11-1020x610

Снимки: Coppin Dockray

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*