Първо яйце на брадати лешояди у нас от половин век насам

QB1s-DSC_N261012_132След девет дълги години на работа, труд и напрегнато очакване, редица перипетии и разочарования, екипът на Спасителния център на „Зелени Балкани“ се похвали с първото снесено яйце на брадати лешояди в България от повече от 60 години.

„Няма думи с които да опишем чувството на една сбъдната мечта. Защото това яйце е именно такова. Още от създаването на Центъра, през далечната 1996 година, една от идеите на основателите му е връщането на изчезнали от България видове, като в първите редици стои именно брадатия лешояд“, разказват от центъра за спасяване на дивите животни и опазване на застрашени видове.

Първата крачка в тази посока е направена през 2007 година, когато в Центъра на Зелени Балкани пристигат два брадати лешояда, изпратени от д-р Ханс Фрей от специализирания размножителен център Ричард Фауст, Австрия. Женската птица, която и до сега е част от двойката, е с 25% критска и 75% азиатска кръв и е много важна заради балканската си връзка. Месец след пристигането в Центъра обаче мъжката птица умира от аспергилоза (гъбично заболяване). Така женският лешояд скоро се сдобива с нов партньор, който е година по-възрастен от нея и 100% азиатец.

„И до сега това са единствените живи брадати лешояди в България от изчезването им през средата на миналия век. Последваха осем дълги години на очакване, когато през 2015 наблюдавахме първата копулация на птиците. Женската никак не се предаде без бой и нещастният мъжки на няколко пъти се разделя със значително количество пера от изящното си оперение“.

В началото на 2016 двойката брадати лешояди в Центъра на Зелени Балкани отново сформира семейство. Месец по-късно на бял свят е появява яйцето – в неделния ден на 7 февруари.

„Младата майка се грижи забележително добре за него, предвид неопитността си, и почти не става от гнездото. Това дава надежди на екипа ни, че птиците ще се справят сами с мътенето“.

Поне четирима специалисти, двама от които в Австрия и Испания, следят отблизо поведението на птиците посредством камери, монтирани в клетката. „В крайна сметка до постигане на крайната цел, а именно брадати лешояди да се реят в небето на България отново, има още доста време. Снасянето на яйцето обаче е една сериозна крачка напред към успеха!“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*