Конкурс търси най-знаменателната графика за съвременното пилеене на ресурси

Най-добрата графика, която илюстрира консуматорското начало и прекомерното пилеене на ресурси в съвременното общество, може да донесе на автора си шанс да отпечата своята творба върху серия тениски, плакати или еко-торби. 12 творци ще могат да сторят това в края на март. Конкурсът е организиран от Екологично сдружение „За Земята“ под надслов „Скритият живот на вещите“. Той продължава до 2 март 2016.

grapcics

В конкурса може да участва всеки със собствена илюстрация, дизайн или снимка, която предлага решение на проблемите със свръхпотреблението, свръхопаковането и бързото изчерпване на природните ресурси. Изображенията следва да бъдат със силно и разбираемо послание и да представят посочените проблеми или техните решения. По-конкретно темите, с които може да се участва в конкурса са две:

1. Скритият живот на една обикновена вещ от ежедневието

2. Изобретателно решение – алтернативи на изхвърлянето на вещите

Победителите в конкурса ще са 12, като всеки от финалистите ще има възможност сам да отпечата творбите си в една от избраната от него/нея категория – плакати, тениски и торбички след преминаването на кратко обучение по ситопечат. Резултатите ще бъдат представени по време на фестивала “Млади За Земята” на 26 март.

За много от продуктите животът съвсем на завършва, когато приключи неговата полза за нас, обясняват еколозите. Затова пътят на продуктите, които използваме, често остава невидим за нас. Той обаче не е безобиден, защото е свързан с използване и изхвърлянето на много ресурси, в които често има още много живот. В крайна сметка храним сметището или пък още по-страшно – завода за горене на отпадъци.

А решенията има и те са много – познати или все още неизмислени. Само част от решенията включва всичко, което би удължило живота на продуктите и предотвратило изхвърлянето им, например ремонт, поправка, еко-дизайн, намаляване на продуктите за еднократна употреба, ограничаване на ненужната консумация, споделяне (на транспорт, електроуреди, знания и умения), компостиране, използване на продукти от естествени материали и други, които може би вие ще ни подскажете.

Идеите за участие на конкурса могат да се изпращат на електронен адрес sofs@zazemiata.org. Повече информация за конкурса може да намерите във Фейсбук страницата на конкурса или като ни пишете на посочения мейл.

Конкурсът се осъществява в рамките на Училище за устойчиво развитие и активизъм на За Земята и Приятели на Земята Европа, който насърчва неформални методи за екологично образование с акцент върху придобиването на практически умения и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат както хората, така и природата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*