Франция забрани на супермаркетите да изхвърлят храна!

В опит да се справи с проблемите на хранителните отпадъци и бедността, Франция прие нов закон, който изисква от супермаркетите да даряват непродадената храна за благотворителност или да я раздават за храна за животни. В противен случай те ще са изправени пред санкции във вид на глоби до 75 000 евро и две години затвор. Законът, който беше приет единодушно тази седмица от френския сенат, е част от по-голяма кампания, която цели да намали наполовина всичките 7,1 милиона тона храна, които се похабяват в страната всяка година. Някои от тях биват умишлено унищожавани от търговците на дребно, за да се предотврати ровенето по бунищата от клошари.

vegetables-449950_960_720

Съгласно новия закон, супермаркетите с площ над 400 кв. м. ще трябва да подпишат договори с благотворителни организации за даряване на остатъчната храна. В противен случай ще подлежат на тежки санкции. Допълнително ще им бъде забранено и да унищожават умишлено храната при наближаването на датите, маркирани в сроковете за годност. Последната мярка се наложи заради практиката търговците да заливат с белина непродадените храни, така че да предотвратят отделянето им от боклука – от бездомници и бедняци, които сбират изхвърлена храна от бунищата.

fruit-426002_960_720

Наред с това законът има за цел и да образова потребителите. За целта правителството ще създаде образователни програми в училищата и бизнеса, говорещи за хранителните отпадъци, тяхната стойност и начините да се намалят.

Около 7,1 милиона тона храна се изхвърлят във Франция всяка година, според данни, публикувани от The Guardian. Над половината бива пратена в кошчето от крайните потребители.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*