Какъв им е проблемът на биогоривата?

Миналата седмица американският военноморски флот, с присъщите фанфари, пусна на вода боен кораб, който се задвижва частично от биогориво. В случая става дума за смес, направена предимно от говежда мазнина. Бойните кораби с биогориво формират централен елемент от „зелената програма“ на US флота и амбициите той да добива половината от необходимата му енергия от чисти енергийни източници, вместо от нефт, до 2020 г.

flower-field-1170357-1278x959

Шумната церемония маркира края на почти десетилетие на проблеми по отношение на биогоривата – енергиен източник, някога сочен като способен да елиминира използването на нефт в транспортния сектор. Сега е налице дори федерална наредба, която изисква в сместа, която се сипва на превозните средства от всички сфери и сектори, задължително да има примес от биогориво – такова, произвеждано от царевица, захарна тръстика или други биологични източници.

Всичко това звучи оптимистично, но един от факторите, които имат голямо значение за смисъла на промяната, е цената. Ако производството им прави горивото по-скъпо от петролните продукти, вероятността тази индустрия да се развие остава нищожна.

По-лошото е, че биогоривата също отделят вредни емисии при горенето – при това, в някои случаи, в доста големи концентрации. За царевичния етанол се сочи, че е биогориво, чиито въглеродни емисии са толкова големи, колкото и тези на петрола.

Робърт Брайс, изследовател в Института Манхатън и дългогодишен критик на правителствените субсидии за производство на биогорива в САЩ, нарича тяхното развитие „измама“, която – по думите му – струва на данъкоплатците огромни разходи в размер на милиони долари. В крайна сметка, според Брайс, е малко вероятно тези нови горива да постигнат значителна промяна от гледна точка на намаляване на вредните емисии и консумацията на конвенционален петрол.

Въпреки нарастващото осъзнаване на недостатъците на биогоривата като „чист“ енергиен източник, правителствената подкрепа за тяхното „развитие“ продължава – и в САЩ, и в други региони по света. Милиони се наливат в разработване на технологии за производство на смеси от всякакви суровини – маслодайни растения, целулоза и др.

Наистина ли има смисъл всичко това?

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

1 коментар

  1. има смисъл.въглеродния баланс е положителен.например царевицата от която правят етанол:усвоява повече въглерод ,отколкото отделя призгарянето спирта получен от нея.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*