Тестът PULSE за сградна херметичност открива бързо и лесно „течовете“ в сградните обвивки

Университетът в Нотингам е разработил нов и лесен за използване тест за измерване на херметичността на сградите, за да помогне за справяне с проблеми като теченията, ниската енергийна ефективност и високите сметки за отопление.

Тестването на въздухонепроницаемостта на сградите е необходимо, за да помогне да се установи и намали проникването на студен въздух в сградите и загубата на топлина заради цепнатини, дупки и пукнатини в тъканта на сградата. Тестване също е полезен и в случай, че сградата е прекалено „херметизирана“. В такива ситуации твърде слабата вентилация може да доведе до лошо качество на въздуха в помещенията, влага, конденз, мухъл и респираторни заболявания на обитателите.

Известен като „PULSE“, новият тест за въздухонепроницаемост е разработван в Университета в Нотингам в продължение на 14 години. В момента той се комерсиализира съвместно с партньори от бизнеса.

Д-р Ед Купър от Катедрата по архитектура и сградна среда в Университета в Нотингам и водещ разработчик в екипа на PULSE, коментира: „Разликата между проекта и производителността на херметичността на сградите може, в най-добрия случай, да причини дискомфорт за обитателите. В най-лошия случай може да създаде значителни загуби на енергия и здравословни проблеми“. По думите му, новият тест е бърз и лесен за работа. Той може да бъде правен от почти всеки – с минимално обучение. „Тестът може да има голямо влияние за подобряването на ефективността на сградите.“

Тестът PULSE генерира кратък въздушен „взрив“, който създава импулс от ниско налягане в цялата сграда, която е обект на тестване. Това позволява въздушния поток да намери „течовете“, а оттам се прави анализ на херметичността на сградата.

Най-новата версия на теста PULSE състои от композитен резервоар за сгъстен въздух и контролна кутия. Тя е монтирана върху компактна преносим количка, която може да бъде закарана на всяко място в сградата с цел измерване.

LowRes-IMG_7688-1000x499

Тстът отнема само няколко секунди и предизвиква минимално въздействие върху строителните дейности или дейността на обитателите.

Техниката на теста е бърза и лесна, така че може да се прилага от строителните работници и то многократно, преди завършване на сградата. Това спестява време и разходи за тестове по-късно.

Техниката за тестването е напълно самостоятелна и няма нужда да се вкарва в тъканта на сградата, не блокира врати и съществуващи отвори.

Резултатите се изчисляват в модула на PULSE, който е с лесен за употреба графичен интерфейс за анализ. Той може да се настрои така, че данните от измерванията да се изпращат автоматично през интернет, за да се избегне възможността резултатите да бъдат „коригирани“ на място.

LowRes-IMG_7710-1000x499

Разработването на теста е финансирано по няколко проекта, включително EPSRC First Grant, чрез който е осигурено първоначалното изпитание на тезата, на която стъпва тестът, и безвъзмездни средства от InnovateUK за разработването на софтуера. Сега университетът е в преговори за лицензиране на технологията чрез съвместно предприятие, състоящо се от „Elmhurst Energy“, Националната енергийна фондация на Великобритания и енергийно и „Absolute Air and Gas“.

Тестът PULSE наскоро привлече и финансиране като пилотен проект от инициативата ‘Built 2 Specification’ (Built2Spec) на стойност 4,5 млн. лири. Целта на тази инициатива е „да революционализира начина, по който Европа създава зелени сгради“. Финансиран от програмата на Европейската комисия „Хоризонт 2020“, Built2Spec има за цел да използва иновативни нови технологии за трансформиране на строителната индустрия, така че да помогне на ЕС да постигне въглеродните си цели за 2050 г.

Работейки заедно с 20 партньори в осем страни, като например института Passivhaus, Lakehouse, BSRIA, VRM Technology, OHL, Nobatek и TNO, тестът PULSE ще бъде приготвен за интегриране в платформата Built2Spec – „Виртуална платформа за строителен мениджмънт“.

Снимки: PULSE

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*