Умни системи за управление на енергия могат да подобрят ефективността на хибридите с 12%

Изследователи от Университета на Калифорния, Ривърсайд, са се заели да покажат как може да се подобри ефективността на настоящите „плъг-ин“ хибридни електрически автомобили.

Хибридните електрически превозни средства (ХЕПС) могат значително да намалят разхода на гориво и емисиите на парникови газове в сравнение със своите аналози на газ, бензин и дизел. Изследователите от Колежа по инженерни науки „Бурнс“ при Университета на Калифорния са се заели да усъвършенстват технологията, показвайки как да се подобри ефективността на настоящите ХЕПС с почти 12%.

hybrids

Тъй като хибридните коли съчетават газови или дизелови двигатели с електрически двигатели и големи акумулаторни батерии, ключов компонент в тях се явяват системите за управление на енергията (СУЕ). Те контролират енергията в колата, като превключват от режим „изцяло електрически“, при който се използва енергия, съхранена в батериите, към режим „хибриден“, при който се използват и гориво, и ток. При разработването на нови СУЕ важно съображение, което излиза на преден план, е комбинирането на енергийните потоци от двата източника по най-енергийно-ефективния начин.

Макар че не всички „плъг-ин“ хибриди работят по един и същи начин, повечето стартират в електрически режим. Те работят на ток, докато тяхната батерия се изтощи, и след това преминават към хибриден режим. Известен като „двоичен режим на управление“, този поход в СУЕ е лесен за приложение, но изобщо не е най-ефективният начин да се съчетаят двата източника на захранване.

При лабораторни тестове обаче се оказва, че смесените стратегии за електрозахранване, при които енергията от батерията се използва по време на цялото пътуване, са се доказали като по-ефективни за минимизиране на разхода на гориво и емисиите. Досега те не са разглеждани като реалистичен вариант за приложения от реалния свят, казва Ксуевей Ки, завършил студент в Колежа Бурнс в Центъра за екологични изследвания и технологии и ръководител на изследването. Ки е работил заедно с директора на центъра Матей Барт, професор по електрическо и компютърно инженерство.

„Смесените стратегии за електрозахранване имат способността да бъдат изключително енергийно ефективни. Но тези, предлагани досега, винаги са изисквали предварително знание за характера на пътуването, пътните условия и трафика – неща, които в действителност е почти невъзможно да се предвидят“, казва Ки.

Предлаганата от учените нова концепция в СУЕ също се нуждае от информация относно пътуването, но тя я добива от данни, събирани в реално време с помощта на бордови сензори и комуникационни устройства, а не я изисква предварително. Това е една от първите системи, базирани на техниката за машинно обучение. Статия за нея бе публикувана онлайн 5 февруари в списание Транспорт Research Record.

В сравнителни тестове на основата на 32 км пътуване из Южна Калифорния системата е надминала наличните в момента аналози с бинарен режим на управление. Подходът отчита средна икономия на гориво от 11,9%. Още по-впечатляващото, според Ки, е това, че колкото повече се използва системата, толкова по-интелигентна става тя. най-хубавото е, че новата СУЕ не е специфична само за даден модел хибридна кола или даден тип водач, тоест може да бъде прилагана при всякакви хибриди.

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*