Тайландски „соларен монах“ направи нулевоенергийно училище

Един тайландски монах е направил същински обрат сред местната общност благодарение на силата на…. възобновяемата енергия!

Монах Пракрувимолпаняхун (монах-учител Вимолпанякун), по-известен като „соларният монах“, е продал дома си, за да финансира изграждането на училището Сизенгтам. То се захранва изцяло със слънчева енергия. Училището обучава учениците как да постигнат енергийна самодостатъчност, като се започне от запояване на фотоволтаични системи и се стигне до отглеждане на органични зеленчуци в био-градини.

Разположено в горите на североизточната провинция на Тайланд „Убон Рачатани“, соларното училище се захранва изцяло от слънчева енергия. В това отношение то струва само един долар на месец – това е сметката му за ток, която представлява таксата за запазване на свързаността към електропреносната мрежа.

Sisaengtham-School-by-Solar-Monk-in-Thailand-5-1020x610

Основано през 2010 г., училището Сизенгтам предлага учебна програма за средно образование на ниво, което съчетава практическо обучение, духовни практики, работа за общността и редица учебни дисциплини, включително четене и писане. Според ProgressTH, фокусът на училището върху устойчивите технологии е вдъхновен от националната политика на Тайланд, която насърчава самодостатъчността и устойчивостта на местно и на национално ниво.

В школото учениците се научават как да отглеждат органични продукти, които използват в столовата на училището, а излишъка могат да продават, за да помогнат за осигуряване на допълнителни доходи за училището. Също така учениците възможност директно да наблюдават училищната фотоволтаична система и да си взаимодействат с нея. Така те се подготвят да прилагат своите знания и умения за други соларни проекти за общността.

Един такъв проект на общността е свързан с в изграждането на мобилни соларни системи за зареждане, които се прикачват към селскостопанските водни помпи и намаляват зависимостта на земеделските производители от тракторите, работещи с гориво. Училището също така разработва и слънчеви комплекти за инсталиране, с които спомага за набирането на приходи и осигуряване на финансова самостоятелност.

Соларното училище предлага и курсове за обучение за посетителите, които искат да се научат как да постигнат енергийна самодостатъчност в своята общност.

Sisaengtham-School-by-Solar-Monk-in-Thailand-1-1020x610 Sisaengtham-School-by-Solar-Monk-in-Thailand-2-1020x610 Sisaengtham-School-by-Solar-Monk-in-Thailand-4-1020x610 Sisaengtham-School-by-Solar-Monk-in-Thailand-3-1020x610

Снимки: Сизенгтам

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*