Крайбрежен дом е изграден от камъни, изкопани по време на самото строителство

Да му мисли Фред Флинтстоун – една нова каменна къща днес е на път да да преобърне представите ни за каменен дом и да спре дъха ни с красота и находчивост.

Разположена в Тайван, къщата „А’Толан“ е крайбрежен дом, проектиран от Create + Think Design Studio, и е блестящ пример за традиционна строителна практика, при която са използвани камъните, изкопани на мястото на строежа, за да се иззидат стените на къщата. По този начин са създадени множество нива, подобни на терасите на оризищата в страната. Подчертавайки зашеметителното си местоположение в непосредствена близост до Тихия океан, дизайнът и разпределението на дома дома са асиметрични и разположени под ъгъл, осигурявайки оптимални гледки към околността от всяко кътче на дома.

Create-Think-Design-Studio-Atolan2-660x347

Разположен на източното крайбрежие на Тайван, домът се намира в непосредствена близост до Тихия океан с невероятна гледка към морето. В действителност, подобно на каменната облицовка, морето определя целите и формите – структурата се простира по протежение на контура на бреговата линия, създавайки успокояващ баланс с пейзажа.

Create-Think-Design-Studio-Atolan2-660x347

Стоманена рамка придава на структурата леко „индустриално“ усещане, което доста странно се съчетава с естествените материали и нюанси на къщата. Зелен покрив с различни билки се прелива в каменно стълбище, което води до открито фоайе. Всеки ъгъл на дома е замислен така, че да разкрива изглед към морето, с малко допълнителна помощ от интериора – благодарение на множество големи стъклени прозорци и врати.

Create-Think-Design-Studio-Atolan15-660x495

За интериора архитектите са избрали „възможно най-малко инвазивен дизайн“, като са се фокусирали върху основните нужди на жителите – подслон, хигиена и приготвяне на храна. Няма излишни функции, само една семпла кухня, няколко спални и семпла баня с душ, над който има оберлихт. Ваната е разположена на открито. Изчистените интериорни пространства са определени от стъклени врати, подобни на акордеон, които позволяват оптимална светлина и естествена вентилация в цялата вътрешност на дома.

Create-Think-Design-Studio-Atolan12-660x495

Зоната за хранене е устроена така, че да бъде постоянно на открито, с дълга маса, разположена между кухнята и откритото фоайе. Освен това има и една многофункционална зона в предната част на дома, която може да се използва като пространство за йога или медитация… за времето, в което стопаните не плуват в разкошния си инфинити басейн.

Create-Think-Design-Studio-Atolan-660x495 Create-Think-Design-Studio-Atolan22-660x495 Create-Think-Design-Studio-Atolan20-660x410 Create-Think-Design-Studio-Atolan19-660x409 Create-Think-Design-Studio-Atolan17-660x383 Create-Think-Design-Studio-Atolan16-660x444  Create-Think-Design-Studio-Atolan14-660x444  Create-Think-Design-Studio-Atolan11-660x406 Create-Think-Design-Studio-Atolan8-660x347 Create-Think-Design-Studio-Atolan4-660x353 Create-Think-Design-Studio-Atolan3-660x261   Create-Think-Design-Studio-Atolan10-660x449 Create-Think-Design-Studio-Atolan7-660x347 Create-Think-Design-Studio-Atolan5-660x324 Create-Think-Design-Studio-Atolan9-660x266 Create-Think-Design-Studio-Atolan6-660x366 Create-Think-Design-Studio-Atolan-lead-660x167

Снимки: Create + Think Design Studio

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*