Тучен зелен оазис и покривна ферма ще преобразят улиците на Париж

Утрешният Париж ще е доста по-зелен. Jacques Ferrier Architecture (JFA), Chartier Dalix Architectes и SLA Landskab спечелиха международния конкурс „Преизобрети Париж“ с концептуалния си проект „Многопластовият град“ – предложение за втъкаване на градско земеделие и много зеленина в ринговия булевард на града – Boulevard Peripherique. Мрежата от градини би трябвало да сближи хората и природата, допринасяйки както за по-чистия въздух, така и за разкрасяването на мегаполиса.

Multi-Layered-City-by-Jacques-Ferrier-Architecture-6-1020x610

Стартиран от кмета на Париж Ан Идалго, „Преизобрети Париж“ е градски конкурс, който си постави за цел да промени начина, по който парижани живеят, работят и се забавляват в 23 ключови обекта из града. 23 победителя бяха избрани за всяко от тези места. Много от тях включват световноизвестни архитекти и студиа като например Соу Фуджимото и Дейвид Чипърфийлд. „Ние отправихме покана за представяне на иновативни градски проекти, за да променим представите си за това, което Париж може да бъде утре“, заяви Идалго. „Победителите ще имат възможност да закупят или наемат терените, за да реализират своите проекти, като същевременно се провежда градски експеримент от несравним мащаб“.

Multi-Layered-City-by-Jacques-Ferrier-Architecture-lead-1020x399-1

„Многопластовият град“ на JFA вкарва много зеленина в центъра на Boulevard Peripherique. В средата на кръгоото шосе има група от сгради със смесено предназначение, които ще бъдат свързани чрез извита и озеленена покривна пътека. Структурите ще бъдат покрити с градска ферма и градина, достъпни за широката общественост. Градината ще е посветена на задачата да отгледа първата реколта Парижки чай. Наред с озелените си покриви сградите ще имат залесени тераси на всеки етаж.

Multi-Layered-City-by-Jacques-Ferrier-Architecture-lead-1020x399

От JFA определиха проекта като „сграда, която е единствена по рода си, но в същото време с дълбоко уважение към контекста, в който се намира“. Те изразиха увереност, че проектът им ще се ще се впише в мащабите и атмосферата на Париж.

Multi-Layered-City-by-Jacques-Ferrier-Architecture-5-1020x610 Multi-Layered-City-by-Jacques-Ferrier-Architecture-7-1020x610 Multi-Layered-City-by-Jacques-Ferrier-Architecture-3-1020x610

Multi-Layered-City-by-Jacques-Ferrier-Architecture-2-1020x610

Снимки: Jacques Ferrier Architecture


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*