Луксозен малък дом в Нова Зеландия е 100% самодостатъчен

Да живееш в малък дом не означава непременно да жертваш лукса. Джеф Хобс от „Място за движение“ е проектирал и изградил тази малка къщичка, която няма връзка с нито една мрежа (електропреносна, ВиК или друга) и която предлага всички удобства на големия дом, но без комуналните сметки (и ипотеката). Отгоре е покрита със слънчеви панели. Това й позволява да е 100% енергийно самодостатъчна. На всичкото отгоре е качена на платформа и може да се мести от място на място.

Tiny-off-grid-house-by-Room-to-Move-6-1020x610

Смелата къщичка е проектирана за човек, който има намерение да живее в къщата постоянно. Тя се захранва изцяло от 600-ватов фотоволтаичен масив и слънчев колектор, който подгрява битова топла вода. Соларната инсталация захранва впечатлявящ набор от електроуреди, като се започне от перална машина и се стигне до сешоар, работещи на 230 волта през 130-волтов инвертор. Домът, който е с дължина 6,7 метра и ширина 3,2 метра, е построен от 62-милиметрови структурни изолационни панели (СИП) – материал, който Хобс предпочита за малки къщи заради тънкия и лек профил, превъзходната изолация и якостта. Покрита веранда и дървена палуба разширяват жизненото пространство на дома в посока откритата природа. Външен шкаф, разположен в единия край на структурата, побира електрическия блок с два 6-волтови акумулатора, пералня, както и резервоарите за газ и вода.

Големи остъклени сгъваеми врати водят от верандата към вътрешността, обляна в много дневна светлина. Интериорът създава усещане за изненадващо просторно помещение – благоадрение на високите тавани и пространственото разположение, което започва с уютен хол с Г-образен диван. Отдолу има пространство за съхранение на вещи, което е разделено на няколко части. Всяка от тях може да се отваря отделно чрез изтегляне. Сгъваем механизъм в дивана може да го превърне в двойно легло. Камбуз-кухня с рециклирани плот от каури – впрочем прекрасна рециклирана дървесина от каури е използвана и за подовите настилки – е вградена в другия край на дома и разполага с 12-волтов абсорбатор, два котлона, фурна и скара, 130-литров хладилник, както и ръчно изработена керамична кухненска мивка. До кухнята има баня с душ и компостираща тоалетна.

Стълбище с вграден гардероб води до просторна таванска спалня, заобиколена от прозорци. Големият оберлихт, позициониран над леглото, може да се отваря и така позволява достъп до покрива. Просторният интериор включва 2 метра височина под тавана и 1.4 метра над тавана. За допълнителна топлина Хобс е инсталирал печка на дърва, която стои до входа върху метална плоча.

Къщата събира дъждовната вода от покрива и, тъй като къщата скоро ще се намира на новозеландския остров Вайхеке, системата се очаква да събира по около 32 000 литра вода годишно.

Въпреки, че малкият дом е на колела и обгръщащата го палуба-веранда може да се демонтира само за два часа, къщата се очаква да си остане на едно място.

Tiny-off-grid-house-by-Room-to-Move-2-1020x610 Tiny-off-grid-house-by-Room-to-Move-5-1020x610 Tiny-off-grid-house-by-Room-to-Move-3-1020x610 Tiny-off-grid-house-by-Room-to-Move-1-1020x610

Снимки: Living Big in a Tiny House

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*