Инженери намериха начин да черпят енергия от люлеенето на дърветата

Какво би станало, ако всички гори в света можеха да произвеждат електроенергия при всеки повей на вятъра?

Тази мечта може да стане реалност при една нова форма на производство на вятърна енергия, която превръща движението на дърветата в чиста енергия. Решението е свързано с пиезоелектричната технология – електрическия заряд от вибрация, приложена върху материал. Според нов доклад в „Журнал за звук и вибрации“, движението на дървета при вятър произвежда вибрации, които могат да бъдат успешно превърнати в електроенергия.

horse-chestnut-tree-275921_960_720

Проучването, проведено от инженерите в Лабораторията на звукови и вибрационни изследвания в Охайо, е установило, че е възможно да се преобразуват случаен набор от вибрации в жизнеспособен източник на енергия чрез природната вибрационна енергия на дървовидните структури. Естествената честота на дърветата е като стена, която поглъща и съхранява енергията от по-високите честоти, подобно на малките кръгчета по повърхността на водата, които образуват концентрично в голям басейн.

Тази сложна схема зависи от вятъра, който чрез турбуленциите разклаща листо или клонка и енергията от това действие се натрупва в по-голямото, мощно и нискочестотно люлеене на самото дърво. Инженерите са тествали миниатюрни изкуствени гори, използвайки малки стоманени греди, подобни на дървета и с Г-образна форма, увити с поливинилиденфлуорид (PVDF) – пиезоелектричен материал. По този начин изследователите са успели да генерират енергия, при което са измерили напрежение от 2 волта.

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*