Как загубата на местообитания унищожава прелетните птици по света?

Унищожаването на местообитанията на птиците по маршрутите, по които пернатите прелитат при миграциите си, представлява все по-голяма опасност. Повечето от животните пресичат територии, които не са защитени адекватно, предупредиха учени.

Изследователите са проследили миграционните пътища, местата за междинно кацане, местата за гнездене и тези за зимуване – за общо 1451 мигриращи вида птици. Учените са оценили около 450 000 защитени територии като национални паркове и други резервати.

geese-610098_960_720

Учените са установили, че 1324 вида, тоест около 91%, пътуват през места, където не са защитени от човешката дейност.

„Това е важно, защото мигриращите видове прелитат големи разстояния и те разчитат на серия от незасегнати от човека местообитания, където да могат да си почиват и да се хранят пълноценно, за да са готови за своите дълги пътувания“, каза специалистът по консервация Ричард Фулър от Университета в Куинсланд. „Ако дори само една брънка по веригата от такива ценни места се загуби за един вид, това може да доведе до значителни спадове в популацията или дори изчезване на вида“.

Прелетните птици преминават през много различни страни, а в отделните държави усилията за опазване на дивата природа варират значително.

Загубата на дадено местообитание е особено драматична за по-дребните прелетни видове. За тях възможността да спрат и да се нахранят е критична за натрупването на важните енергийни резерви, които са им необходими, за да продължат пътуването си. Ако се загуби едно от тези критична места, те няма как да се нахранят. Това ще означава, че няма да имат енергията, необхоима им, за да продължат пътуването. Така те просто ще измират по пътя си, обясняват учените.

Загубата на такива ценни зони се дължи най-често на човешка дейност от типа на интензивно строителство, разрастване на промишлените дейности или на селскостопанските територии.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*