Делхи, най-замърсеният град в света, планира нови ограничения за колите

Градската управа в Делхи планира нов пакет от строги мерки за ограничаване на използването на лични автомобили и прочистване на токсичния въздух в индийския мегаполис, прославил се като града с най-мръсния въздух в света.

От 15 април в продължение на две седмици на автомобилите ще бъде позволено да влизат в града през ден, в зависимост от това дали регистрационният им номер е четен или нечетен, заяви главният министър Арвинд Кеджривал. „Ние сериозно мислим дали не можем да правим така в продължение на 15 дни всеки месец. Можем да направим това за постоянно, докато не се постигне по-добър обществен транспорт.“

delhi-1171190_960_720

Правилото засяга на 2,6 милиона автомобили, които шестват из задръстените от трафик улици на Делхи и околностите. Тази цифра представлява около една трета от всички превозни средства по улиците, които са 8,5 милиона, вариращи от мотоциклети до авто-рикши.

Кеджривал казва, че плановете се радват на огромна обществена подкрепа и са необходими, за да се овладеят нарастващите нива на замърсяване на въздуха, които редовно покриват града със смог. Местните лекари казват, че всички 16 милиона жители на Делхи са изложени на риск от необратимо увреждане на белите дробове. Според докторите, дробовете на някои деца вече са като на дългогодишни пушачи.

Повечето граждани подкрепят мерките – над 4/5 са съгласни с регулацията, макар че са налице и критики относно изключенията, предвидени за жени, политици, съдии, полицаи и мотоциклетисти. За тях градската управа обяви, че тепърва ще ги преразглежда. Очаква се все пак в големия град, известен с многобройните изнасилвания, на жените да бъде разрешено да карат кола, ако се движат сами и колата би им дала повече сигурност.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*