Френският закон за енергийния преход може да затвори 1/3 от реакторите на EDF

Френският закон за енергийния преход може да принуди държавната електроразпределителна компания EDF да затвори до една трета от своите 58 ядрени реактора до 2025 г., стана ясно след одит, резултатите от който бяха оповестени миналата седмица. Оценката сочи, че планираното намаление на дела на ядрената енергия в френското производство на енергия до 50% до 2025 г., в сравнение с над 75 процента понастоящем, може да доведе до закриване на 17 до 20 реактора, ако консумацията на енергия и износът останат на сегашните нива.

nuclear_sxc_hu

„Само много значително увеличение на потреблението на електричество или износа на електроенергия може да ограничи броят на затворените реактори, но експертите не очакват подобно нещо“, заяви одиторът. Очаква се потенциалната промяна в работата на EDF да доведе до искания за държавна компенсация.

Одитът също така показва, че разходите за обновяване на остаряващите атомни електроцентрали на EDF ще възлезе на около 100 милиарда евро през периода 2014-2030 г. Тази прогноза е доста над прогнозираните 55 млрд. евро по оценка на EDF за периода 2014-2025.

 

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*