Първата в Турция сертифицирана пасивна сграда пести 90% от енергията

Първата в Турция сертифицирана пасивна сграда се намира в Газиантеп и разчита почти изцяло на своя собствен фотоволтаичен масив за добиването на необходимата й електроенергия. Тази малка сграда, намираща се в района на Югоизточна Анатолия, има светли стени и зелени покриви, които предлагат защита от слънцето, и ефективна вентилационна система, която регулира вътрешните температури.

Passivhaus-Gaziantep-Human-Resources-Center-1-1020x610

С площ от 310 квадратни метра, сградата е построена през 2013 г. в сътрудничество между местните архитекти EG Mimarl?k Planlama ве KENTSEL Tasar?m и партньори от Германия. Немската архитектурма компанията r-m-p е изиграла ролята на водещ специалист по пасивни сгради в рамиките на проекта, а турската фирма IZOCAM е осигурила изолацията. В сградата се помещава офисът на Центъра за човешки ресурси при Община Газиантеп. Вътре има малка аудитория, както и други помещения, използвани за образователни цели.

Основната сграда е проектирана и ремонтирана според критериите EnerPHit на Германския институт за пасивни сгради. Вътре в залата има отлична акустика, а визуалните и термалните характеристики целят пестене на енергия – с над 90 на сто. В зависимост от времето на годината, подаването на въздух чрез системата за вентилация предвижда предварително загряване или или предварително охлаждане с помощта на геотермален топлообменник. Търсенето на електроенергия в сградата до голяма степен се покрива от фотоволтаичната система в градината.

Passivhaus-Gaziantep-Human-Resources-Center-7-1020x610 Passivhaus-Gaziantep-Human-Resources-Center-5-1020x610 Passivhaus-Gaziantep-Human-Resources-Center-4-1020x610 Passivhaus-Gaziantep-Human-Resources-Center-3-1020x610 Passivhaus-Gaziantep-Human-Resources-Center-6-1020x610

Снимки: EG Mimarl?k Planlama ve Kentsel Tasar?m

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*