Милиони валентински рози = хиляди тонове CO2

Розите може и да са червени, но никак не са зелени. Не и според най-новото изследване на Scientific American. Докато милион влюбени си подаряваха букети с червени рози по повод Деня на влюбените, учените изчислиха, че традиционното цвете на любовта има ужасно въздействие върху околната среда.

Според американския цветарски сайт Flowerpetal.com, 100-те милиона рози, продавани в САЩ за типичния Свети Валентин, произвеждат около 9000 метрични тона въглероден диоксид (CO2).

rose-1130037_960_720

Според обясненията в Scientific American, розите обикновено се отглеждат в по-топъл климат, като например в Южна Америка за пазарите от Северна Америка и в Африка – за европейските пазари. Това значи, че после те трябва да летят по целия свят. В наземната част от своето пътуване розите трябва да се транспортират с товрни камиони с контролирана температура и после да се съхраняват в студени контейнери.

Това дотук касае само транспортирането. Розите обаче се нуждаят и от поливане, а в грижата за тях обилно се използват пестициди. Също така от значение е и фактът, че за самото отглеждане на розите се унищожават гори и влажни зони, така че да се освободи обработваема земя за цветните плантации. Оттичащите се от тях води, пълни с пестициди, тровят местните диви животни.

В общата сметка следва да се добави и ище един фактор. Хладилните камиони и хладилните контейнери за транспортирането на розите използват охладителни агенти, които в повечето случаи са вредни за природата. Всъщност, те са едни от най-силните катализатори на климатичните промени.

Не е ли всичко това достатъчна причина следващият път, когато искаме да зарадваме половинката си, да потърсим местни цветя или дори да заменим букетите с някакъв по-природосъобразен подарък?

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*