Фиджи стана първата страна в света, която ратифицира Споразумението от Париж

Фиджи стана в първата страна в света, която официално одобри споразумението за климата на ООН, договорено в Париж през декември миналата година. Местният парламент единодушно се съгласи да ратифицира споразумението от Париж в петък, според съобщения в местните новини.

Решението бе предложено от главния прокурор на страната Айяз Сайед Каюм. Той заяви пред парламента, че не нужно да се ратифицира договорът в навечерието на церемонията по подписването през април в Ню Йорк, където премиерът на Фиджи – Вореке Байнимарама – официално ще подпише документа от името на страната.

fiji-80830_960_720

Каюм каза още, че борбата с изменението на климата е основен приоритет за архипелага, който все по-често ще бъде изправен пред мащабни наводнения, свирепи тропически бури и изчерпване на рибните запаси в резултат на изменението на климата по света.

Новината маркира началото на една очаквана вълна от ратификации из много други страни , които се подготвят за участието си в церемонията по подписването в Ню Йорк.

За да може официално да влезе в сила, споразумението от Париж се нуждае от подписите на най-малко 55 страни, представляващи най-малко 55 на сто от вредните емисии в световен мащаб. Едва тогава то може да бъде задействано. Наблюдателите са уверени, че подобна „критична маса“ може ьа бъде достигната навреме за събитието в Ню Йорк, кто се има предвид, че всички световни големи икономики вече изразиха пълната си подкрепа за споразумението от Париж по време на срещата на върха миналата година във френската столица.

Съгласно националния си план за действие за опазване на климата, Фиджи обеща да генерира 100 на сто от електроенергията си от възобновяеми източници до 2030 г. Страната е решена да намали общите емисии от енергийния си сектор с 30 на сто до 2030 г. Важно условие е страната да получи съдействие във вид на финансиране за опазване на климата от страна на индустриализираните нации.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*