Конкурс търси най-добрите идеи за еко-образователни практики

Национален конкурс търси най-добрите идеи и предложения за образователни инициативи, свързани с обучението в областта на устойчивостта и екологията. Конкурсът е под надслов „Влез в час с уроците на природата“ и продължава до 29 февруари. В него могат да участват ученици от 8 до 12 клас, учители от средното образование, нестопански организации и институции с образователен фокус, както и социално отговорни фирми. Наградите за най-добрите предложения включват образователни пътувания из някои от най-интересните кътчета в страната.

teaching-928637_960_720

Инициативата за конкурса е на „Златен орех“ – първата в България мрежа за неформално образование за устойчиво развитие, която работи и предлага услуги в сферата на образованието за устойчиво развитие, осъществявано чрез методите на неформалното образование. Мрежата е отворена за всички съмишленици на идеята за учене през целия живот – нестопанска организация или бизнес, учител или учащ, местна общност или медия, образователна или друга държавна институция – които търсят или провеждат обучения с такава насоченост. Всички заинтересовани страни ще могат да кандидатстват на zlatenoreh.net и да се присъединят към мрежата от пролетта на 2016 година.

В конкурса, който тече до 29 февруари, учениците могат да участват с рисунка или видеоклип, представящи най-интересните и вълнуващи уроци, свързани с природата и екологията, които са им се случвали досега. Награата е неформален обучителен уикенд в младежкия интерпретационен еколагер в село Очин дол (община Мездра), Природен парк „Врачански Балкан”.

Учителите могат да участват с концепция за провеждане на вълнуващ и необикновен час по опазване на природата и мястото на човека в нея. Трите най-добри идеи ще донесат на авторите си неформален обучителен уикенд в „Училище сред природата” в село Гудевица, Смолян.

Нестопанските организации следва да представят своята най-успешна образователна инициатива или занимание, свързани с опазването на природата. Победителите в тази категория ще пътуват също до „Училище сред природата” в село Гудевица.

Фирмите могат да участват в конкурса с презентация на най-добрата си практика или иновация (услуга, игра, играчка, книга и др.) в областта на екообразованието или извънучилищното образование. Отличието тук е почетна статуетка „Златен орех“ и безплатно рекламно позициониране в първата в сайта на „Златен орех“.

„Влез в час с уроците на природата“ е инициатива от „Платформа за популяризиране и качество на образованието за устойчиво развитие”, проект на седем нестопански организации – Фондация „Екоцентрик”, Фондация „ЕкоОбщност“, Сдружение „Клуб приятели на Природен парк „Врачански Балкан”, Сдружение „Екомисия 21 век“, Сдружение ГЕУМ, Сдружение „Зелени Балкани“ и Народно Читалище „Бъдеще сега 2006”.

Повече за конкурса може да се прочете на zlatenoreh.net.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*