НЕК спестила 130 млн. лв чрез изкупуването на високоефективна енергия

В рамките на годишен регулаторен период Националната електрическа компания спестява 170 млн. лева от поевтиняването на природния газ и от това, че изкупува само високоефективно производство на топлофикациите, коментира пред журналисти председателят на Комсията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

smoke-258786_960_720

По думите му, икономиите за НЕК се реализират по два начина. Първият е чрез влязла в сила промяна в закона, с която се изкупува само енергия, произведена по високоефективен начин от топлофикациите, с което се спестяват около 130 млн. лева. С намалението на цената на природния газ се спестяват още 40 млн. лева, посочи Иванов.

Той отбеляза, че днес от КЕВР са се срещнали с новото ръководство на „Булгаргаз“, което на 10 март трябва да внесе в регулатора окончателната си прогноза за цената на природния газ за второто тримесечие на годината. „Според мен предложеното намаление ще бъде с около процент и нещо по-голямо от предвиденото към момента 20.64 на сто“, коментира председателят на КЕВР.

ЕК все още не се е произнесла по сигнала на КЕВР за договорите за дългосрочно изкупуване на енергията от двете американски централи в енергийния комплекс „Марица изток“. „Очакваме решението, имаше индикации, че в следващите месеци ЕК по някакъв начин ще се произнесе“, каза Иванов.

Той отново изрази оптимизъм, че „Българският енергиен холдинг“ ще намери нужния заем за НЕК, с който държавната компания да се разплати с двете американски ТЕЦ.

Източник: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*