10% от англичанчетата не са стъпвали в открита природа поне година

Двегодишно проучване на британското правителство е установило, че много от децата никога не са стъпвали в парк, гора или плаж в продължение на повече от година. Липсата на връзка с природата е потресаваща и много тъжна.

Представете си да не стъпите в парк, гора, плаж или друго естествено обкръжение поне 12 месеца. Сигурно за повечето от вас е немислимо. Това обаче е реалността за много от английските деца. Двегодишното изследване е установило, че над 10 процента от тях не са прекарали никакво време сред откритата природа през последната една година.

tricycle-691587_960_720

Децата от чернокожи, испаноезични и азиатски семейства, изобщо такива от малцинствата, най-рядко излизат от градската среда. Само 56% от младежите в такива семейства ходят на открито поне веднъж в седмицата. При домакинствата с по-високи доходи този дял е 74%.

Родителското отношение към природата е в основата на проблема. Желанието на „възрастните“ да ходят извън града или в парка, да прекарват време сред зеленината, неминуемо се отразява на децата. В домакинствата, които често излизат сред зеленината, 82% от децата са склонни да последват примера на фамилията.

autumn-275920_960_720

Един от факторите за рядкото ходене сред природа е манията на родителите да ангажират децата си с извънучебни занимания на закрито – уроци по чужди езици, балет, музика и др. Това не оставя на децата време за игра сред зеленината. За родителите подобни извънкласни занимания са по-важни от ходенето сред природата.

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*