Мълниеустойчива палатка? – За екстремно време в планините

Да те свари буря, докато си насред планината, е неприятно, особено ако е гръмотевична. Любовта към природата и страхът от бурите е провокирала финландската дизайнерка Кама Джаниа да създаде „гръмовна“ идея – специална палатка на име „Болт“, в която потребителите могат да са безопасност дори и в най-лошия буря.

bolt_tent_bolt-1020x610

Джаниа проектирала три версии на мълниеустойчивата палатка – „Болт половинка“, „Болт единица“ и „Болт въздух“. И трите са тествани при гръмотевични бури и всички са защитили обитателите си срещу преки и наземни удари (наземни са тези, при които мълнията удря земята, но зарядът се разпространява по земята и достига до ходилата на човека).

Използвайки алуминиеви стълбове и един алуминиев конектор, палатката може да издържи 200 килоампера електрически удар. Водоустойчив плат, изолация и медно окабеляване формират „апаратурата“ за заземяване. С помощта на проф. Майкъл Крачик и физиците Конрад Соболевски и Александър Богучки Джаниа е изготвила точните изчисления, необходими за тестване на „Болт“ при контакт с високо напрежение. Най-интересното е, че токовата атака не подпалва палатката и не причинява никакви щети на материалите, от които е изработена.

Въпреки, че палатката е голям успех, Джаниа не планира да произвежда самостоятелно хитрото решение. Вместо това тя търси търговски партньори, които биха проявили интерес.

bolt_tent_studio-1020x610 bolttentout-1020x610 bolt_tent_unfolded-1020x610 bolt_tent_side-1020x610

 

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*