И САЩ ще подпишат споразумението от Париж

Съединените щати ще подпишат споразумението от Париж за изменението на климата. Това ще стане тази година и независимо от решението на Върховния съд, който блокира екологичния екшън-план на президента Барак Обама. Новината обяви специалният комисар по климата САЩ Тод Стърн. Той посочи още, че приемникът на Обама, дори да е републиканец, е малко вероятно да се откаже от споразумението от Париж, тъй като това би имало отрицателни дипломатически последствия.

pen-631321_960_720

Този месец Върховният съд на САЩ замрази наредбите за ограничаване на емисиите на въглероден двуокис, главно от въглищни електроцентрали, с което предизвика спекулации в Съединените щати и други държави, че САЩ може да забави официалното подписване на споразумението от Париж.

Стърн заяви пред репортери в Брюксел, че е уверен, че планът за чиста енергия на Обама ще оцелее.

„Би било твърде прибързано, наистина много прибързано да приемем, че Планът за чиста енергия ще бъде отменен, но дори и да стане така, каквото и да стане, ние ще се придържаме към нашето решение да подпишем“, заяви Стърн. „Ще продължим и ще подпишем споразумението тази година“.

Запитан дали има опасност приемникът на Обама, ако е републиканец, да отхвърли Споразумението от Париж, Стърн заяви, че ситуацията се различава от времето, когато републиканският президент Джордж У. Буш отхвърли Протокола от Киото. Администрацията на президента Бил Клинтън договори и подписа Протокола от Киото от 1997 г. – който, за разлика от Парижкия договор, не обхвана големите замърсители като Китай и Индия – но така и не бе внесен в Сената за ратифициране.

Стърн заяви, че споразумението от Киото е било относително опорочен документ и, въпреки това, президентът Буш е подходил много дипломатично.

„Париж обаче  се разглежда като знаково споразумение, голямо постижение, една трудно извоювана сделка, която – ако САЩ се обърне и каже, че ще се оттегли – неизбежно ще бъде дипломатическо очерняне на страната – нещо, което президент от която и да е партия не би пожелала да направи.“

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*