Глобалният недостиг на вода е по-тежък, отколкото се предполагаше

Ново проучване показва, че около 4 милиарда души на Земята изпитват недостиг на вода. Това рисува далеч по-сериозна картина на водния баланс по света, отколкото се смяташе досега. Оценката на новия анализ е, че над две трети от населението на света са изправени пред тежък недостиг на вода в продължение на най-малко един месец от годината. Природозащитниците се надяват тази новина да подкани корпорациите да предприемат мерки за намаляване на потреблението на вода. Така е, защото – според проучването – световната водна криза не може да бъде решена от отделните лица, правещи промени в потреблението в домовете си.

water-424807_640

Досегашните оценки показваха, че между 1,7 милиарда и 3,1 милиарда души страдат от недостиг на вода от време на време. Това само по себе си е достатъчно лошо. Новият анализ на данни, събрани в периода 1996-2005 г. идентифицира определени региони, където хората използват вода с двойно по-големи темпове от тези, с които тя се събира и попълва водните запаси. Проф Ариен Хьокстра, ръководител на изследването в Университета на Твенте в Нидерландия, нарича водния недостиг „топ-проблем“ сред всички екологични грижи, пред които е изправено населението на света.

water-fountain-582694_640

Китай и Индия са дом на почти половината от хората, които изпитват опустошителен недостиг на вода. Други области, които са силно засегнати, са Бангладеш, Мексико, Нигерия и Пакистан. Хьокстра и неговият съавтор призовават хората да мислят отвъд запазване на няколко литра вода у дома и да започнат да се вгледат в по-големия „воден отпечатък“, създаден от консумацията на месо и производството на промишлени продукти.

Изследването е публикувано 12 февруари в списание Science Advances.

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

1 коментар

  1. Водата в изчерпаем ресурс но се вкарва под земята с 600 химикала половината токсични за добив на шистов газ и затова пиша ,че шистовият е престъпление срещу човечеството – „https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*