Врящата река на Амазонието най-сетне бе открита

Новината за дълга река от кипяща вода звучи леко невероятно дори и за тези, които живеят в страни с горещи минерални извори и гейзери. И все пак тя е вярна. Изследователят Андрес Рузо за първи път чул легендата заврящата река като момче, растейки в Перу, и прекарал години в търсене на невероятния феномен. След като я намерил, сега той се е заел да я спаси.

Boiling-river-1020x610

Историята за врящата река тръгва от слухове, разказвани от испанските конквистадори, бродили из горите в търсене на злато. Някои от тях оцелели достатъчно дълго, за да разкажат за нея. Сега Рузо е написал книга, описваща откриването на фантастичната легендарна река. „врящата река: приключение и откритие в Амазонската джунгла“ разкрива как ученият последвал детското си любопитство, за да достигне наистина до бреговете на река от кипяща вода.

Като докторант по геофизика в Югоизточния методистки университет Рузо предложил създаването на геотермална карта, която може да разкрие горещите точки, за да стесни мястото на търсене на една тайнствена река, която буквално ври. Колегите му добре се посмели. Някои от тях се подигравали с него.

Sampling-the-boiling-river-660x440

Ruzo не се спрял пред това. Накрая постоянство му се увенчало с успех. Той открил реката при Маянтуячу – свещено място за изцеление в геотермални извори, и се оказало, че водата наистина ври. Участък от реката с дължина 6 и половина километра, ширина 25 метра и дълбочина около шест метра се оказала достатъчно гореща, за да може човек да си свари чай. Една част от нея буквално кипи – с бълбукащи мехури, излизащи от водата.

Първата част от приключението на Рузо било проследяването на легендарната река и документирането й в книгата. Сега той се е впуснал в различен вид приключение – пламенен опит да спаси реката и това, което е останало от тропическите гори около нея. Обезлесяването е опустошило региона и ученият се надява, че потвърждението на легендата за реката ще вдъхнови хората да защитят и други тайни, които могат да останат скрити в Амазонка за поколения напред.

 

 

Снимки: София Рузо и Девлин Ганди


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*