„Кедровата ракета“ – най-бързият дървен електрически автомобил

Не би било пресилено да се каже, че дори и най-запалените автомобилни ентусиасти не знаят, че в Книгата на рекордите на Гинес има категория за „Най-бързият моторизиран пън“. Но наистина има такава. А „Кедровата ракета“, плод на въображението на строителя на дървени къщи сър Брайън Рийд и двама негови приятели, държи тази титла – и изглежда скоро няма да има конкуренция. Тялото на този уникален едноместен лек автомобил е подарък направо от майката природа, с изключение, разбира се, на неговия изцяло електрически двигател.

Cedar-Rocket-ev-log-car-889x667

Рийд и двама негови приятели измъдрили идеята за електрическо превозно средство от ствол на дърво. За щастие един от тримата – Джералд Оувъртън – е механик. Той започнал да сглобява колата с части от Mazda RX-8 и префасонирал всичко – дискови спирачки, оси, рамка, диференциал и окачване – в нещо, което може да накара мнозина да се втренчат, особено ако имат опит като скаути. Проектът е отнел почти две години на тримата ентусиасти.

„Всичко започна не като шега, а като нещо много приятно“, казва Рийд. „Сложихме пън върху две оси и стана нещо, което ни накара да се удивляваме. После това нещо ни отне хиляди часове. Но ние не правим нищо половинчато!“

За да постави световния рекорд, „Кедровата ракета“ трябва да направи две серии с по 88,5 км/ч в час в рамките на 30 минути на писта в Аризона. Това е всичко, необходимо за Гинес. Все пак тримата майстори са убедени, че електрифицираният им пън може да се движи и много по-бързо – със скорост от порядъка на 190 км/ч, при подходящи условия.

Bryan-Reid-Cedar-Rocket-889x667

Освен с амбициите си за титуляр на световен рекорд, „Кедровата ракета“ привлича много внимание и с уникалния си външен вид.

Рийд казва, че решението за използване на изцяло електрическа задвижваща система е било нещо, за което изобщо не са се колебали. След кратко замисляне по въпроса къде биха вградили резервоар за гориво в такава кола, тримата единодушно решили, че в лето 2016-то вече няма място за превозни средства, които горят изкопаеми горива.

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*