Обувката NanoPower черпи енергия, докато ходим

Овладяването на изобилната, но трудно достъпна енергия от необичайни източници скоро може да бъде просто като… разходка в парка.

Изследователи от Университета на Уисконсин-Медисън са разработили нов метод за улавяне на кинетичната енергия от човешкото движение. „Човешкото ходене носи много енергия“, казва Том Крупенкин, изследовател и професор по машиностроене в университета. „Теоретичните оценки показват, че човек може да произвежда до 10 вата на обувка, но тази енергия сега просто се губи. 20 вата от обикновено ходене не е шега работа! Особено като се сравни с изискванията за енергия на по-голямата част от съвременните мобилни устройства“.

Обувката, която улавя енергия, може да е полезна и за жителите на отдалечени територии, за които достъпът до електричество през мрежа е ограничено или просто несъществуващо.

Soles-bottom-view-1020x610

Улавянето на кинетичната енергия от ходенето на човека е по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед. „Относително малките премествания и големите сили на стъпките“, които се извършват по време на ходене, винаги досега са били трудни за преобразуване. „Ние разработваме нови методи за директно преобразуване на механичното движение в електрическа енергия, които са подходящи за този тип приложение“, казва Крупенкин. Един такъв метод предполага използването на проводима течност, която реагира с покритие от нано-филм за генериране на електрическа енергия. За да се адаптира този процес за черпене на енергия от обувка, екипът е създал и включил устройство, наречено барботьор, което се състои от две плочи, разделени от проводимата течност. Чрез малки дупчици течността под налягане навлиза в барботьора, създавайки мехурчета, които преместват горната плоча и улесняват генерирането на електрически заряд.

Sole-Shoe-Workbench-1020x610

Екипът е ентусиазиран за успеха на барботьора. „Барботьорът наистина демонстрира производство на енергия с висока плътност“, казва Крупенкин.

Очакванията са, че технологията ще постигне най-високата възможна степен на ефективност в генерирането на енергия от ходене. Екипът от учени казва, че този метод е успял да произвежда около 10 вата на квадратен метър при началото на експеримента. За разработването на технологията Крупенкин и колегата му Джей Ашли Тейлър са основали стартъп на име InStep NanoPower, който има за цел да намери инвеститор за комерсиализиране на откритието.

Снимки: Университет на Уисконсин-Медисън 

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*