Експерти от Дания представят у нас опита си в изграждане на слънчеви топлофикации

Навярно някои от вас си спомнят публикацията ни за слънчевите топлофикации, които могат да осигуряват отопление на домовете без зависимост от изкопаемите горива. Тези централизирани топлофикационни системи се състоят от слънчеви колектори, които цлогодишно подгряват вода, а тя се съхранява в огромен воден резервоар, подобен на микро-язовир, за да топли жилищата през зимата.

Ot-gore_600

За първи път такива топлофикации се реализират в Северна Европа. В момента те се налагат в целия Европейски съюз като технология за устойчиво и екологично енергийно развитие. Тя е подходяща за прилагане при сгради с близко до нулево енергийно потребление, които ще бъдат задължителни след 2020 година в целия Европейски съюз.

Оказа се, че този петък ще можем да „пием вода от извора“ относно технологията, защото у нас ще пристигне един от доайените на технологията, Лео Холм от Дания, за да разкаже за челния датски опит, първата слънчева топлоцентрала в Марстал, за най-голямата в света слънчева топлоцентрала във Войенс и за най-новия и най-мащабен проект от този вид, който се изгражда в момента. Холм ще е гост на конференция за слънчевите топлофикации, която ще започне от 10 ч. в сграда А на Софарма Бизнес Тауър. От първоизточника ще узнаем и за моделите на финансиране на соларните топлофикации в Дания. Последното е много впечатляващо, защото всъщност всички слънчеви топлофикации в Дания са кооперативна собственост!

Очакваме тогава да бъде представена и една българска иновация за добив и съхранение на слънчева топлоенергия, която отива отвъд постигнатото от датчаните и може да направи технологията още по-достъпна и ефективна.

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*