PV панели на покрива – мисията нечовешка

rooftop-solar-panels_SXC_HU

В Greentech.bg нееднократно сме засягали темата за изграждането – в България – на малки, децентрализирани фотоволтаични системи – например върху покривите на сградите и къщите, както и други малки фотоволтаични инсталации. За дръзналите да се опитат да бъдат по-екологични това е мисия, която изисква нечовешки усилия.

„Бихме искали да сигнализираме за абсурдната бюрократична мрежа, в която са омотани хиляди малки български фирми, собственици на микро зелени инсталации за производство на ток от слънцето”, коментираха от Българската соларна асоциация в изявление до медиите. „За да притежаваш малка фотоволтаична електроцентрала (ФтЕЦ) с няколко соларни панела и капацитет да захрани няколко домакински уреда, институциите изискват да разполагаш с цял отдел счетоводители, финансови консултанти, електротехници, строителни и ел. инженери и други, които да комуникират по няколко пъти в месеца със следните страни:

 • Министерство на енергетиката;
 • Агенция за устойчиво енергийно развитие;
 • Комисия за енергийно и водно регулиране;
 • Фонд Сигурност на електроенергийната система;
 • Електроразпределително предприятие;
 • Електроснабдително предприятие;
 • Дружество търговец на електроенергия;
 • Дружество за координиране на балансираща група на производители на електроенергия;
 • Електроенергиен системен оператор;
 • Национална електрическа компания;
 • Български енергиен холдинг;
 • Национална агенция за приходите;
 • Министерство на финансите;
 • Банкови или други финансиращи институции;
 • Министерство на земеделието;
 • Държавен фонд Земеделие;
 • Комисия за финансов надзор;
 • Агенция Митници и други.”

Още по-лошото е, че тази административна гимнастика касае далеч не само изграждането на PV система и добиването на всички необходими разрешителни за нейното финкциониране. Вместо това изброените по-горе институции „кръжат около малките екологични производители през целия живот на системата (над 25 години)“. Това означава, че собственкът трябва да се посвети изцяло на административната работа около поддържането на малката фотоволтаична система.

“Описаната институционална рамка с всичките документи и такси не просто спира бъдещите инвестиции в децентрализирани зелени производства,” казват от БСА. „Тя принуждава редица от вече съществуващите обекти да бъдат откачени от мрежата, демонтирани, продадени и предадени за рециклиране, тъй като собствениците не могат да си позволят да поддържат екип от поне десетина служители за два или двадесет соларни панела на покрива на къщата или блока им.”

7 коментара

 1. Отдавна има Автономни хибридни системи, които се присъединяват без разрешителен режим. Те не генерират електроенергия в мрежата и не кореспондират със закона. Инвертора не се влияе от мрежово напрежение за да генерира енергия. Мрежата е резервен източник, а достъпа и мощността така или иначе се плащат от потребителя.Така отпадат всички изброени институции.

 2. @ opulen,
  Търся енергийни специалисти. Може да ме контактните на „office@vhmcapital.com“

 3. Здравейте,
  От всичко което е написано има малка истина, но не е това което се представя. За инфо по чл.24, т.1 от ЗЕВИ, в рамките на 2 месеца системата може да бъде инсталирана, като институциите са: община и ЕРП. Проблема е в ЕРП-та които правят всичко възможно да те забавят с включването, но нямат законово право да Ви откажат. Много е важно когато попълвате срока за инсталиране на PV системата, пред ЕРП, той да е за 3 месеца. След присъединяването на системата към мрежата и сте подписали договора(за 20 г.), имате взаимоотношение с ЕРП ( фактури), АУЕР(данни), Фонд СЕС 5%. При достигане на нетното годишно число за производство, трябва да избирате с кого да продължите да работите(продавате ел.енергия)- на ЕРП или на лицензиран търговец. Всичко това неудобство е за работещи системи към настоящия момент, за новите системи, нетното годишно число за производство е добро. Всичко това се отнася за инвеститори вложили собствени пари !!! Няма да коментирам всички тези които ползват преференциални схеми за подпомагане (те искат да минат метър и едва ли не без собствени вложения да се тупат за инвеститори в бранша. Като специалист мога да кажа, че над 30 % от всички системи пуснати по селските райони са неефективни ( с грешки в проект, използвани материали, монтаж и др.). Вярвам, че и в България ще имаме селище изцяло захранено от ВЕИ ( фотоволтаика и вятър, фотоволтаика и геотермия ). В тази посока трябва да се работи според мен !

 4. Така е – мисията е нечовешка!

 5. Слагам си соларите на покрива и хич не ми дреме за кирливите институции – да не би да са ми помогнали с нещо за направената инвестиция?

 6. Taq rabota ne e sluchaina vsichki politici koito kradoha prez poslednite 20 godini vsichki te imat prust v el. Mafiqta a kakto znaete nikoi ne obicha konlurenciqta. Choveka si e postroil vec i dava tok na hilqdi potrebitali a ti nqkpi si sulo shte si pravish sam tok. A na choveka dalaverata kade otiva

 7. в цяла Европа се виждат покриви със соларни панели. Тук е сбъркан чипа. 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*