Климатичните промени изтласкват рибите към полюсите

Изменението на климата изтласква рибите към Северния и Южния полюс на планетата. Това лишава традиционно по-бедните страни – тези близо до екватора – от жизненоважни природни ресурси, съобщиха американски биолози в проучване, публикувано в сряда.

fish-202654

Някои ключови видове риба мигрират далеч от умерените зони и към полюсите, тъй като глобалните температури се повишат, според изследователски екип от университета Рутгерс, Принстънския университет, Йейлския университет и Държавния университет в Аризона.

Моделите на миграцията на рибите, които са критичен източник на храна за милиони хора, вероятно ще изострят неравенството между бедни и богати по света, смятат изследователите. Налице е ясно изразена тенденция най-богатите региони в света да са разположени в по-хладните райони, близо до полюсите.

„Важни природни ресурси като рибните запаси се променят заради изменението на климата. Променя се и това кой има достъп до тях“, казва Малин Пински, един от авторите на проучването и морски биолог, в изявление.

Изследването, публикувано в сряда в списание „Nature Climate Change“, е използвало данни за тенденциите при рибните миграции наред с матемаматематическа формула, която проследява движението на природните ресурси и промените в богатството.

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*