Отвориха супермаркет за храни с изтекъл срок в Копенхаген

Дания е известна с това, че има склонност да прави нещата малко по-различно. Сега един уникален супермаркет отвори врати в Копенхаген, за да предлага…. храни с изтекъл срок! Те се продават с много голяма отстъпка.

WeFood, който бе открит тази седмица, има за цел да намали обема на хранителни отпадъци чрез създаването на пазар, където храните, които са годни за консумация, но с изтекъл срок, и тези, които са с увредени опаковки, могат да бъдат продадени на желаещи купувачи, а не хвърлени в кошчето. WeFood може да се превърне в модел на поведение за други страни, демонстрирайки изобретателно решение на огромния проблем с хранителни отпадъци.

noodles-187051_960_720

Голяма част от „цивилизования“ свят изхвърля храната с изтекъл срок право в кошчето. В редки случаи такава се дава за благотворителност. Дания обаче е първата, която е решила да приложи творчески подход за намаляване на изхвърляните храни в страната.

Годишно там се изхвърлят около 700 000 метрични тона храна. В световен мащаб над 1,3 милиарда тона храна се праща на депата всяка година. Това се равнява на една трета от всички храни, произведени по света. И от екологична гледна, и от социална гледна точка цифрата е ужасяваща.

В някои страни има магазини за хранителни стоки, които са „излишни“. Там се предлагат стоки с увредени опаковки, например смачкани кутии, или такива с по-стар дизайн на опаковката, както и стоки, чието предлагане е прекратено по ред причини. Изтелкият срок „най-добър до“ не е сред факторите, наблюдавани в тези магазини.

В WeFood цените са с до 50 на сто под редовната цена за търговия на дребно. Това прави стоките там наистина интересни за купувачите, които могат да постигнат значителни спестявания, чувствайки се добре заради приноса си към опазването на храната. Магазинът не е само за пестеливите купувачи. „WeFood е първият супермаркет по рода си в Дания … не само насочен към купувачите с ниски доходи, но и към всеки, който е загрижен за обема на хранителни отпадъци, произведени в тази страна“, каза Пер Пйере от неправителствената организация DanChurch Aid, реализирала идеята. „Много хора виждат това като положителен и политически коректен начин да се гледа на проблема.“

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*