Шотландски и канадски учени в международно CCS партньорство

Учените от университета в Единбург подписаха ново партньорство за съвместни изследвания заедно с колегите си от Университета в Регина в Канада. Целта е да се ускори разработването на технологиите за улавяне и съхранение на въглерод (CCS).

Двата университета имат планове за създаването на три магистърски стипендии на стойност 10 000 канадски долара годишно в подкрепа на научните изследвания в сферата на CCS.

landscape-1112911_960_720

Студентите, които получат стипендията, подкрепена от канадската фирма CCS SaskPower, ще прекарат два семестъра във Великобритания, преди да учат в Канада, където се намират някои от най-напредналите проекти за CCS в света.

study-763571_960_720

Д-р Алън Макей, заместник-директор на Университета в Единбург, заяви, че партньорството демонстрира как международното сътрудничество може да спомогне за решаването на климатичните промени. Тези студентски стажове не само изграждат връзки между Великобритания и Канада, но и ще допринесат за намирането на решения за справяне с нарастващите емисии на CO2 в световен мащаб“, каза той в изявление.

Новината дойде в момент, в който правителството на Великобритания като че ли започна да губи своя ентусиазъм за мащабни проучвания в сферата на CCS технологиите.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*