Немският закон за чистотата на пивото е под въпрос заради глифозата

Немска група на околната среда обяви, че са открити следи от масово използвания препрат против плевели – глифозат – в 14 от най-популярните марки бира в Германия. Това е потенциален удар по репутацията на страната и нейното чисто пиво.

beer-199652_960_720

Индустрията и правителството веднага се опитаха да омаловажат изводите от доклада на Мюнхенския институт по околната среда.

Съглсно немския закон за чистотата на пивото „Reinheitsgebot“, един от най-старите закони за безопасност на храните в света, който действа от 500 години, пивоварите трябва да произвеждат бира, използвайки само малц, хмел, мая и вода. Еко-групата, установила наличието на глифозат в бирата, заяви, че е тествала 14 от най-продаваните немски марки пиво. Всички те са показали концентрации от над 0,1 микрограма на литър, повече от допустимото за питейната вода.

Бирената асоциация Brauer-Bund коментира, че констатациите, които се основават на малък брой проби, не са надеждни. Германският федерален институт за оценка на риска коментира, че откритите концентрации не представляват риск за здравето на потребителите.

Hasseroder – бира, произвеждана в Саксония-Анхалт в източната част на Германия, съдържаща най-високата конценрация на глифозат – 29.74 микрограма на литър, каза институтът. Най-малката доза – 0.46 микрограма на литър – е намерена у Augustiner, която се произвежда в Мюнхен.

Anheuser-Busch InBev обяви, че поставя под въпрос научната цялост на тестовете поради малкия брой на пробите. Тя отхвърли твърдението на института, че пивоварите нямат системи за адекватно наблюдение на суровите съставки и определи тази теза като „абсурдна и напълно неоснователна.“

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*