13 кандидати за главен архитект на София споделят идеи за зеления град

Въвеждане на ГИС и дигитализиране на градоустройствените системи, създаване на специализирано звено за развитие на София като устойчив град, създаване на Институт за устойчиво развитие – това са част от идеите, споделени от кандидатите за главен архитект на София по време на днешното представяне, което тече в Съюза на архитектите.

Мерките, представени от кандидатите, включват различни решения за озеленяване, подобряване на транспорта, електронизация, подобрение на сградния фонд.

DSC_4155-small

В частта транспорт една от най-често спряганите идеи е интегрираният градски транспорт. При този модел се създават термнали, където хората лесно могат да се прекачват например от метрото в автобус или от влак в трамвай, като за целта разписанията се прецизират за „засрещане“ на различните транспортни средства. Повечето кандидати за главен архитект на столицата имат желание и за развитие на велосипедния и пешеходния аспект на движението в града. Други идеи, които бяха споменати в презентациите, включват зарядни станции за електромобили, насърчителни мерки за нулевовъглеродни превозни средства, повишаване на таксите за паркиране в центъра, създаване на финансови механизми за изграждане на подземни паркинги в централната част на София.

Градоустройствените решения, предложени от кандидатите, засягат частично и други решения за големия град, като например подземно събиране на отпадъците, изграждане на нови паркове и зелени зони, повече зелени покриви, въвеждане на практики като задържащи резервоари и водопропускливи настилки. Интересен акцент е и предложението изоставените ЖП линии в града да се преобразят в линейни паркове.

Интересна бе появата на предложения в посока насърчаване на различни форми и модели на инвестиции в зелени дейности и зелени територии. Сред споменатите мерки интересна е тази, свързана с въвеждането на данъчни облекчения за лицата, които предприемат мерки за озеленяване на града.

София има огромен потенциал, който трябва да оползотворим, посочиха неколцина от кандидатите за главен архитект. За някои от тях това е свързано преди всичко с топлите минерални извори на територията на София. Други разглеждат предимно възможностите, предоставяни от Витоша и околните планини.

Неколцина от кандидатите споделят, под една или друга форма, идеята за създаване на орган, било то агенция, дирекция или друго звено, което да се посвети на устойчивото развитие на столицата. Според някои, това трябва да е институт за градско планиране, който да наблюдава и анализира средата в града и да „канализира“ обществените нагласи и идеи за подобряване на градската среда.

 

 


Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*